Hlavní navigace

Philips na IFA řádil a uvedl nové LCD: 21:9 AH-IPS, Ambiglow 3D a 27palcový PLS

6. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O hned několika zcela nových a nutno říci, že hodně zajímavých monitorech uvedených Philipsem na berlínském veletrhu IFA, jsme vás informovali už formou původní tiskové zprávy. Ty si však přečte samozřejmě mnohem méně čtenářů než běžné aktuality, což by v tomto případě byla opravdu škoda.

Philips bohužel zatím k novinkám nepřipravil produktové stránky (aspoň se mi je nepodařilo najít), takže je potřeba vycházet z toho, co se kterému magazínu podařilo na IFA zachytit. Co se týká monitoru Gioco 278G4DH, který poprvé používá systém Ambiglow 3D, tak ten si můžete docela dobře prohlédnout na YT videu pořízeném webem NordicHardware.

Philips IFA

Gioco má úhlopříčku 27", podle videa lesklou povrchovou úpravu obrazovky a matrici typu IPS. Mezi vstupy najdete nejen DisplayPort, ale rovněž tři HDMI. Philips monitor obdařil také USB 3.0 hubem. Gioco má být určen hráčům, což potvrzuje i jeho název (italsky hra). Podle všeho by monitor měl nabízet obnovovací frekvenci 120 Hz, což je v kombinaci s matricí IPS a zadním dle obsahu obrazovky svítícím podsvícením (Ambilight Philipsu už určitě znáte) docela ojedinělé. 

Philips IFA

Ani další uvedené modely už nezavadí o matrici TN. Monitory v poměru 21:9 a s matricí AH-IPS ohlásila už třeba LG, existující panely adoptují tedy i další výrobci. Philips byl jeden z prvních, kdo nabízel LCD TV v tomto poměru stran, nenechá na sebe čekat tedy ani s monitorem. Ačkoli ilustrační obrázky k 298P4QJEB298X4QJAB možné využití ukazují, já bych se bál, že kromě filmů to moc využitelné nebude.

 

Philips IFA
Philips IFA

Ale dejme tomu, že se vám třeba přivedení dvou zdrojů obrazu do rozdělené obrazovky líbí. Pak se můžete těšit také na supertenký rámeček (a Philips snad na rozdíl od LG fotky needituje, jelikož by vzápětí v Berlíně došlo asi k ještě většímu faux pas), USB 3.0 hub a rozlišení 2560 × 1080 px. Takové rozlišení na 29palcové úhlopříčce je dalším ne moc úsměvným potvrzením toho, že přidání A před H-IPS je od LG Display jen další marketingový nástroj.

 

Máte-li telefon podporující technologii MHL (typicky alespoň střední třída trochu novějších smartphonů s Androidem), zaujme vás možná 23" IPS s podporou této funkce. Model 237E4IPS už konečně nebude muset mezi záplavou Full HD TN hledat podle šíleného číselného označení, IPS se konečně dostalo do modelového označení. MHL jsme v redakci zkoušeli se Samsungem S27B970 a pokud funguje, je pro telefony bez HDMI docela fajn. Připojení obrazovky (do režimu Clone) skrze microUSB a současné nabíjení není k zahození.

Philips IFA
Philips IFA

Nakonec možná to úplně nejpraktičtější: 27" PLS (ano, to je ta konkurence IPS od Samsungu) s rozlišením 2560 × 1440 px. Je moc dobře, že v této oblasti vzrůstá konkurence a nezbývá než doufat, že to povede ke stlačování cen této pro mnoho uživatelů velmi atraktivní kombinace blíže k hranici 10 000 Kč a časem třeba i pod ni. 

Monitor s poetickým modelovým označením 272P4QPJKEB se bude kromě matrice a polohovatelného designu snažit přilákat u novikek Philipsu takřka povinným USB 3.0 hubem a také webkamerou s rozlišením 2 Mpx.

KL24

Philips IFA

Na IFA mě být k vidění také autostereoskopický ("3D" bez brýlí) 23" monitor s matricí IPS, označený nejspíše jako BDL2351VS. U něj, stejně jako třeba u Gioca, použil Philips v oficiální zprávě znovu termín flicker-free. Jestli to znamená, že stereoskopické zobrazení je realizováno bez blikání (u Gioca pak na dostatečně vysoké obnovovací frekvenci), nebo snad MMD Displays začalo používat regulaci jasu bez PWM, to už se dá jen tipovat.

Byl pro vás článek přínosný?