Hlavní navigace

PhotoScape: na fotky rychle a s elegancí

17. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aplikace PhotoScape nabízí v jednom jediném úhledném balíku hned několik funkcí, z nichž za zmínku stojí především prohlížeč fotografií, úpravnu fotografií včetně dávkového zpracování, jednoduchý editor tiskových stran, editor pro vytváření animovaných obrázků i užitečnou funkci pro snímání aktuálního otisku obrazovky. Mezi novinky v aktuální verzi pak patří především zcela přepracovaný konvertor RAW fotografií. PhotoScape je k dispozici zdarma na webové stránce projektu PhotoScape.org.

Prohlížení obrázků

Uživatelské rozhraní aplikace je sjednoceno, všechny funkce mají stejné ovládání i rozvržení obrazovky. Vždy v levém sloupci vidíte stromovou strukturu pevného disku a rychlý náhled aktuální fotografie se základními doplňujícími informacemi. Ve zbývající části okna pak vidíte miniatury s možností zobrazení kontextového menu, které umožňuje například rychlé otočení fotografií nebo rychlé odstranění EXIF informací.

PhotoScape používá při zobrazování jednotlivých fotografií režim celé obrazovky, kdy je využita plná plocha obrazovky. Ve spodní části fotografie pak jsou zobrazeny základní informace o fotografii a fotoaparátu, kterým byla fotografie pořízena.

Generování náhledů je příjemně rychlé, samotné zobrazení fotografií také netrvá přespříliš dlouho. Zamrzí však špatná konfigurace zobrazení: ve výchozím nastavení totiž v náhledu vidíte i skryté soubory, což je u některých adresářů nepraktické.

Editace fotografií

Víceméně klasické editační možnosti zajímavě ozvláštňuje především možnost vkládat do fotografie nejrůznější geometrické útvary, texty nebo i grafické vzory. U každého z takhle vložených vzorů můžete nastavovat dále jejich průhlednost nebo obrysy.

Editor dále umožňuje přidávat do obrázků orámování a vnitřní rámečky (či jiné jednoduché geometrické objekty) s textem, redukovat červené oči, ořezávat fotky a kalibrovat úroveň bílé i černé barvy. K dispozici jsou dále funkce pro manipulaci s barvovými křivkami.

Při úpravě fotografií jistě oceníte možnosti hromadného dávkového zpracování fotografií. barvové a efektové úpravy obrázků a fotografií nabízí i tvorbu ozdobných orámování. Kromě těchto filtrů lze do fotografií také snadno vkládat text nebo další fotografie a vytvářet tak jednoduché koláže.

Pokročilé možnosti

Pokud chcete namísto koláží vytvářet raději fotokomiksy, pak nepřehlédněte funkci Stránka. K dispozici zde máte z několika desítek možností rozložení fotografií na stránce, ty pak můžete samostatně v rámci jednotlivých polí posunovat, zvětšovat i natáčet.

Můžete také jednoduše vkládat více fotografií do jedné. V závislosti na množství označených fotografií aplikace zvolí nejvhodnější rozložení fotografií, které však lze dále upravit.

Zajímavé drobnůstky

Pokud vás v aplikace něco překvapí, pak to bude velmi špatné možnosti nastavení. Posuďte sami: toto je hlavní konfigurační dialog:

Funkce Zjištění barvy vám dokáže pomoci při zjištění přesného kódu barvy použitého kdekoli v operačním systému, stejně užitečná je také funkce určená pro zachycení otisku obrazovky, aktuálního okna nebo jen jeho výřezu. Sejmutý snímek můžete buďto uložit do schránky, nebo přímo otevřít pro editaci.

CS24

Aplikace PhotoScape může být užitečným doplňkem v případě, že vás jiná fotoeditační aplikace nezaujala nebo je pro vás příliš drahá. Je rychlá, plně lokalizovaná do češtiny a nabízí mnoho doplňkových funkcí.