Hlavní navigace

PhysX ve Vantage neuznán

21. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Futuremark zahrnul do 3DMark Vantage podporu PhysX, jeden z CPU testů může silně profitovat z akcelerace přes PPU (dosud jediný vyrobený je Ageia PhysX P1). Nvidia koupila společnost Ageia. Zabudovala podporu PhysX a akceleraci přes svá GPU (GeForce 8/9) do ovladačů a s ovladači ForceWare 177.39 či 177.40 bylo možné na některých kartách dosáhnout v 3DMark Vantage CPU score přes 30 000 bodů (což není zdaleka možné ani na platformě Skulltrail).

Výsledky dosažené s těmito ovladači (bez statusu WHQL) čekaly na posvěcení společností Futuremark, nebyly oficiálně platné. Mezitím se ozvalo AMD, že je to proti dokumentaci Futuremarku k testu (ovladače nemají měnit CPU score) a Futuremark i další lidé s oboru s tím, že se rozhodně nejedná o cheat, jak někteří prohlašovali (jednalo se o zdokumentovaný a Nvidií přiznaný postup). Po delším jednání se společnost Futuremark rozhodla nebrát výsledky s GPU PhysX jako oficiální a karty GeForce tedy nezískávají výhodu při tvorbě oficiálních rekordů v 3DMark Vantage.

Přesněji řečeno, závěr Futuremarku je trošku šalamounský. Můžete sice váš krásně vysoký výsledek s GPU PhysX odeslat do systému a bude veřejný, ale nebude zařaditelný do Hall of Fame (Síně slávy) ani jiného oficiálního žebříčku. Odůvodněním je nasazení fyziky jinak, než bylo záměrem a než odpovídá reálné hře. V té je totiž GPU zatěžováno a nebude mít skoro 100 % prostředků pro počítání fyziky jako je tomu v syntetickém CPU testu v 3DMark Vantage.

MMF24

Navzdory velmi dlouhému vývoji se Futuremarku na programu od počátku objevují trhliny a je možná ještě kontroverznější než předchozí verze. První sestavení pro veřejnost bylo plné chyb v rozhraní, kritiku sklidila i absence alespoň nějaké funkcionality z DirectX 10.1 (zvlášť, když je Vantage určen pro Windows Vista SP1), po grafické stránce hodnotí test většina lidí negativně a kdo jej chce použít více než jednou a v jiném nastavení než v Performance, musí projít zdržujícím online kupováním (byť s pro mnohé symbolickou částkou na konci: 7 USD).

O celé kauze s PhysX i povedenosti 3DMarku Vantage diskutujeme v tomto tématu.

Autor článku