Hlavní navigace

Pico-ITX - menší už to nebude

14. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Standardy počítačových skříní, zdrojů a základních desek ATX/BTX v posledních pěti letech doplňují miniaturní ITX. Ty existují ve třech verzích Mini, Nano a nově také Pico s rozměry pouhých 100 × 72 mm. Hlavním tahounem v této oblasti je společnost VIA a není proto divu, že první Pico-ITX deskou je její výrobek.

Novinka VIA EPIA PX5000EG se drží referenčního designu VIA VT6047 Pico-ITX. Základ tvoří čipset VIA VX700 s integrovanou grafickou kartou UniChrome Pro II. Jako procesor poslouží volitelně VIA C7 s maximálním taktem 1,5 GHz nebo velmi úsporný VIA Eden s TDP 1 W. Maximální velikost operační paměti DDR2 So-DIMM je 1 GB, datové úložistě připojíte pomocí jednoho ATA a SATA konektoru. Pomocí externích bracketů získáte DVI výstup, 4x USB 2.0, 1x PS/2, 7.1 audio a RJ45 pro 100Mb síť.

Deska, která velikostí lehce přesahuje procesor a čipset, je tvořena desetivrstvým PCB. O napájení se postará speciální Pico-ITX konektor. Integrované grafika zvládá akceleraci MPEG-2, MPEG-4 a WMV9, maximální spotřeba čipsetu jsou 3 W. Jako operační systém může sloužit Windows i GNU/Linux.

Takhle bude vypadat Pico-ITX PC.

Kompletní specifikace naleznete v PDF zde.

Zdroj: VIA

Autor článku