Hlavní navigace

Pioneer vyvinul Blu-ray disk s kapacitou 512 GB. Data ukládá v osmi vrstvách

16. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos tomu budou čtyři roky, co Blu-ray Disc Alliance dokončila specifikaci BDXL. Nedlouho poté začaly na trh přicházet tří- a čtyřvrstvé disky s kapacitou 100 a 128 GB. 100GB kotouče jsou k mání i v ČR, nejlevněji je pořídíte v balíčku pěti kusů za 2800 Kč. Cena diskvalifikuje vícevrstvá média pro domácí použití, technologie optického zápisu má ale pořád využití v oblasti dlouhodobé archivace. Přesně k tomuto účelu je určen Archival Disc, který vyvinuly firmy Sony a Panasonic a označují jej jako nástupce Blu-ray.

Formát Blu-ray, jehož komerční počátky sahají do roku 2006, ale neřekl své poslední slovo. Zatímco první generace Archival Disku nabídne kapacitu 150 GB ve třech vrstvách (tedy 300 GB na jedno oboustranné médium), Pioneer oznámil, že umí na jednu stranu naskládat 256 GB dat a oboustranný disk tak může mít kapacitu 512 GB.

V roce 2006 se TDK chlubilo 200GB Blu-ray diskem o šesti vrstvách, od té doby se po něm ale slehla zem. Pioneer vyřešil problém mnoha vrstev netradičně. Jeho patentované řešení odděluje od záznamových vrstev jednu společnou vodicí vrstvu, kterou mechanika čte samostatným laserem (používá se paprsek s vlnovou délkou 650 nm, která je standardní pro DVD mechaniky).

Do budoucna Pioneer plánuje zvýšit hustotu zápisu na jednotlivé vrstvy z původních 32 nejprve na 36 a posléze 42 GB. Ruku v ruce s tím půjde zvyšování jejich počtu. Výhledově se chce výrobce dostat až na dvanáct vrstev, díky čemuž u oboustranného média dosáhne kapacity rovného 1 TB. Přesně tolik, co v horizontu několika let slibuje i Archival Disc.

 

KL24

A v čem že jsou vícevrstvá média Blu-ray lepší než jejich mladší soupeř? Díky tomu, že staví na zaběhnutých standardech, má Pioneer na své straně zpětnou kompatibilitu. Možná ne s existujícími mechanikami (i o nich však tisková zpráva hovoří, pro čtení by prý mohlo stačit nové firmware), ale zcela jistě se součástkami a technikou pro výrobu médií. Právě jejich cena bude zřejmě pro úspěch té či oné technologie rozhodující. Dosavadní ceny vícevrstvých médií bohužel nejsou příliš povzbudivé…

Zdroj: Pioneer, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?