Hlavní navigace

Pionýr měny Bitcoin se nechal zmrazit. Chce se probudit v pokročilejším věku

29. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kryonika zní jako sci-fi a do určité míry je, přesto si někteří myslí, že jim zmrazení pomůže. Doufají, že se probudí v budoucnosti, kde budou objeveny léky na dnes neléčitelné choroby a nové léčebné postupy na zranění. Je v tom ale háček. Zmrazit se nemůžete nechat, dokud jste naživu, to by bylo považováno za vraždu. Aspoň to platí v USA.

Ráno 28. srpna zemřel Hal Finney, jeden z pionýrů měny Bitcoin, kolem které je v posledních měsících živo. Ve 58 letech ho dostala amyotrofická laterální sklerózou – to je mimochodem nemoc, kvůli níž se osobnosti v posledních týdnech polívají kbelíkem ledové vody. Bojoval s ní od roku 2009. Teď, když podlehl, byl zmrazen.

 

Své Bitcoiny utratil za uložení do kryonického spánku. Po převozu z něj v zařízení Alcor Life Extension Foundation vyčerpali tělesné tekutiny, které nahradili tekutinou zvanou M22. Ta má zabránit ve tvorbě krystalů během procesu zmrazení (na -196 ºC). Po něm se těla ukládají do třímetrových tanků naplněných 450 litry tekutého dusíku.

MMF24

V tomto stavu by aspoň teoreticky tělo mělo vydržet, aniž by stárlo. Finney se proslavil svou prací na zabezpečovacích programech. Byl jedním z prvních lidí, kteří psali PGP pro šifrovanou e-mailovou komunikaci. V roce 2008 si začal vyměňovat zprávy s Nakamotem, zakladatelem Bitcoinu. Pak mu pomáhal s vývojem a testováním. Co myslíte, vrátí se někdy v budoucnu?

Zdroj: Wired