Hlavní navigace

Pirate Pay: zaplať a my tě zbavíme nelegálních torrentů

15. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ač název zavání kopií slavného The Pirate Bay, ruská služba Pirate Pay chce pirátství naopak potlačit. Nabízí totiž vlastníkům práv nástroje, jak zastavit sdílení torrentů v dobách čerstvých kinopremiér s až 90 % úspěšností.

Pirate Pay odstartoval loni a jeho služeb už využila filmová studia Disney a Sony, která v Rusku uvedla film Vysotsky. Thanks to God, I’m alive. Ten byl podle tiskové zprávy vysílání v 1400 ruských kinech, ale Sony s Disneym si na měsíc zaplatili Pirate Pay, který nakonec pomohl blokovat 44 845 torrentů, přičemž každý z nich chtělo stahovat asi 45 000 lidí.

Vývojáři stojící za ruským „čističem“ začali před třemi lety pracovat na novém systému řízení provozu pro internetové poskytovatele. Až později se z toho vyklubal nástroj pro blokování torrentů.

Firma ale nechce sdělit, jak přesně Pirate Pay funguje. Je to pochopitelné, jinak by se hned objevily nástroje, které naopak zablokují provoz PP. Tvůrci pouze sdělili, že používají několik serverů, které rozesílají falešné informace a matou tím ostatní uživatele torrentu. 

Těžko si představit, jak to funguje v praxi. Jestli se Pirate Pay falešně vydává za regulérního peera, většina nových sítí/klientů na to přijde a takového uživatele zablokuje. Pirátství stejně nebude potlačeno, protože na soukromé torrentové trackery se PP nedostane. Ale i Microsoft tomu věří, do Ruska poslal cennou investici ve výši 100 000 amerických dolarů, která má pomoci v budoucím rozvoji. Jak jistě víte, míra pirátství v Rusku je jedna z největších na světě.

 

KL24

Snaha Pirate Pay je ale jinak sympatická. Na webu například uvádějí, že za pirátství si filmová studia mohou tak trochu sama. Že lidé chtějí film ve vysokém rozlišení a s libovolnými titulky levně, a pokud možno v den kinopremiéry. Jenže takový komfort nikdo nikde nenabízí.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?