Hlavní navigace

Piráti si chtějí došlápnout na WhatsApp. Hodlají prosadit posílání zpráv napříč komunikátory

29. 3. 2022

Sdílet

Zdroj: Piráti
Piráti chtějí v Evropském parlamentu prosadit interoperabilitu chatovacích platforem. V rámci aktu o digitálních trzích tak chtějí podpořit menší komunikátory tím, že půjde posílat zprávy i mezi konkurenčními platformami. Například ze Signalu na WhatsApp. Zajistit to má připravovaná legislativa.

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja jako inspiraci zmiňuje propojení mailových služeb s tím, že chatovací programy a sociální sítě jsou nyní na řadě. Myšleno tak, že jde posílat zprávy e-mailem mezi různými poskytovateli. Iniciativa je namířena proti velkým technologickým firmám, které Akt o digitálních trzích označuje jako Strážce (gatekeepers). Toto znění aktu musí ještě v létě schválit Evropský parlament.

„Díky této propojitelnosti budou mít totiž uživatelé možnost komunikovat napříč chatovací platformy, aniž by na každé z nich museli mít vytvořený separátní účet,“ raduje se europoslanec Marcel Kolaja.

„Jen tak uživatelé začnou využívat komunikační platformy opravdu dle jejich výběru bez toho, aniž by přicházeli o kontakt se svými přáteli. Zprávy, které si posílají na Facebook Messengeru nebo WhatsAppu by tak měly jít snadno posílat i do dalších platforem, které možnost interoperability využijí. Díky podmínce pro interoperabilitu postačí jeden účet,“ vysvětluje dále Kolaja.

Podle Pirátů to umožní lidem zůstat v kontaktu se svými přáteli, aniž by museli mít nainstalovaných 7 různých aplikací od 7 různých společností. Z textu Pirátů i ze samotného Aktu to vypadá, že snad u velkých hráčů půjde o povinnost zpřístupnit své aplikace ke komunikaci s těmi menšími, ale ti menší na to nebudou muset přistoupit. Kdo bude označen za toho většího však bude záležet na více kritériích.

Chtěli byste si posílat zprávy napříč komunikátory?

Velkým technologickým firmám je těžké konkurovat i s dobrým produktem, protože jej nemusí pustit na svou platformu, nebo jej prostě upozadí jinak. Těžko si však představit, že by některé komunikátory zakládající si na bezpečnosti (například Telegram či Signal) chtěly mít ve svém kódu něco, co je propojí s konkurenční platformou. Třeba u šifrovaných zpráv by to mohl být velký problém.

MMF24

Akt o digitálních trzích je obsáhlejší a součástí je třeba také problematika obchodů s aplikacemi (Google Play a AppStore) a jejich pravidla včetně poplatků. Celý si jej můžete přečíst na webu Evropského parlamentu.

zdroj: Piráti

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.