Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Piráti si chtějí došlápnout na WhatsApp. Hodlají prosadit posílání zpráv napříč komunikátory. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 29. 3. 2022 23:11

    gi

    "Až na to, že je to přesně naopak"
    - Nikoliv :)

    "zásahy státního aparátu jsou to jediné, co monopolizaci (tedy jeden poskytovatel bez možnosti konkurence) umožňuje"
    - Ano i takové případy jsou viz. Philip Morris v ČR, ale to jsou výjimky. Obecně lze říct, že monopol není ve veřejném zájmu a stát se snaží zvyšováním konkurenčního prostředí (pomocí zákonu a nařízení) monopoly potlačovat.

    "Zřejmě máte na mysli „vznik majoritních hráčů“, ale tam je to podobné – státní zásahy to nakonec typicky podporují, protože omezují možnost konkurence (už jen svou existencí přidávají zátěž)."
    - Nesouhlasím s tím, že státní zásahy (a jejich existence) typicky podporují vznik majoritních hráčů, tak to prostě není :)

    "A ne, volný (opravdu volný – tedy bez regulací, daní, patentů, etc) trh k monopolizaci nebo vzniku majoritních hráčů netíhne."
    - Tak se podívejme do historie: ICQ a Seznam v české kotlině, MS Windows na PC, kancelářský balík MS Office, nedávná konsolidace výrobců HDD, TSMC jako smluvní výrobce polovodičů, YouTube (pamatuje si někdo na konkurenci od Microsoftu?) a bylo by toho mnohem víc. Velcí hráči těží z rozsahu a také ze síťového efektu (všichni přátelé jsou na FB, ve třídě/kanceláři si posíláme dokumenty "ve Wordu/Excelu")

    "ale svou pozici nemůže dlouhodobě zneužívat, jinak o ni rychle přijde."
    - To by platilo, pokud by neexistovaly bariéry pro vstup na trh. O těch se dost učí i na té střední škole :) Cíl společnosti je ovládnout trh inovativním produktem, ale vzápětí napíná své snahy k vytvoření bariér, které ji pomohou udržet si dominantní pozici a dobré marže. Příkladem budiž proprietární formáty dokumentů a multimédií (APE alias Monkey audio).

    Takže souhlasit s vaším příspěvkem v mnohém nemohu...