Hlavní navigace

Pirátská strana boduje. Na Islandu se dostala do nejstaršího parlamentu světa

28. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za dosavadní největší politický úspěch Pirátů se považuje vstup do europarlamentu, kde švédská strana drží dvě křesla. Po menších komunálních mandátech (například v Německu) se teď zadařilo i na celostátní úrovni. Islandská pirátská strana totiž uspěla v posledních parlamentních volbách – díky 5,1 % hlasů získá 3 křesla z celkových 63. Tamní parlament Althing sice není nejvýznamnější, ale je nejstarší. Funguje už od roku 930.

Island je země, která inspirovala svět nápady, jak vrátit vládu do rukou občanů, tyto nápady ale bohužel ještě ani zdaleka nebyly zavedeny do praxe, Piráty čeká spousta práce,“ říká Rick Falkvinge, zakladatel Pirátského hnutí.

 

Česká strana doplňuje, že islandský program se zaměřil na přímou demokracii, zapojení občanů do rozhodování a veřejný přístup k informacím. Všechny evropské sekce jsou známé tím, že se hodně opírají o informační technologie. Island už v minulosti poskytl azyl Wikileaks, nově spravuje doménu The Pirate Bay a předloni tam dokonce vznikal návrh ústavy na Facebooku.

S technologiemi si Islanďané určitě tykají. Podle statistického úřadu totiž počítač pravidelně využívá 97 % občanů starších 16 let a internet pak 96 %. Více než polovina lidí loni nakupovala online a až tři čtvrtiny populace využívá internet ke komunikaci s úřady.

Via Pirati.cz