Hlavní navigace

Pitva Radeonu HD 4870

23. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zprávami, které se týkají nových Radeonů, se to v posledních dnech jen hemží. Zatímco všichni čekají na konec NDA a zveřejnění kompletních recenzí včetně technologických detailů, redaktoři serveru Expreview z dlouhé chvíle rozebrali Radeon HD 4870.

Takto vypadá karta bez chladiče. Určitě jste ji už několikrát viděli na různých materiálech AMD, prostě nuda, jdeme dál.

Porovnáme-li tuto fotografii s obrázky Radeonu HD 4850, naší pozornosti nemůže uniknout, že návrh plošného spoje je rozdílný. Jiná je část vlevo od čipu a velkých změn doznaly napájecí obvody – právě tato část PCB působí u slabší verze poněkud nevyužitým dojmem, nyní je zde jedna součástka vedle druhé.

Velkému švábu vpravo se říká „Multi-Phase SMD Coupled Inductor“ a Expreview komentuje, že se jedná o vysoce kvalitní součástku. Nyní se pojďme podívat na chladič. Jeho vzhled, který nápadně připomíná chladič Radeonu HD 2900 XT, všechny právem děsí. Najdeme nějakou indicii, že by tento model mohl být tišší?

Chladič lze rozebrat na čtyři díly: plastovou krytku, pasiv s heatpipes, větrák s motorkem a plech, který pokrývá paměťové čipy a zároveň slouží jako výztuha karty, aby se neohýbala.

  
Klikněte na obrázek pro zvětšení

Pasivní část chladiče se skládá z měděné základny a pravděpodobně hliníkového žebrování. To přímo naléhá na základnu, o efektivnější přenos tepla se ale starají dvě heatpipes nezvykle velkého průměru.

Popisek větráku prozrazuje, že při plných otáčkách činí proudový odběr rovný 1 A. Pokud si vzpomínáte na Radeon HD 2900 XT, tam bylo na stejném místě uvedeno 2 A. Zdali se ale Radeon HD 4870 zařadí mezi tiché nebo hlučné karty, na to si budeme muset počkat do vydání recenzí. Nižší maximální proudový odběr větráku může něco naznačovat, ale také vůbec nemusí.

MMF24

A perlička na závěr: Nesahat, horké!

Zdroj: Expreview

Autor článku