Hlavní navigace

Placení mobilem bude jednodušší. Visa a MasterCard podporují virtuální NFC karty

20. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

NFC už v mobilech máme více než dva roky, ale kolikrát jste už tímto způsobem zaplatili? V Česku takových případů bude málo. Jedinými fungující kombinacemi byl telefon od Samsungu, karta VISA od GE Money Bank a jako operátora byste museli mít O2. Druhou možností je kombo T-Mobile a ČSOB/Era. Operátor k tomu nabízí speciální SIM karty s aplikací, která bezkontaktní platby virtuální kartou umožňuje. Tento monopol ale dlouho nevydrží.

Karetní společnosti Visa a MasterCard dnes oznámily novou iniciativu, která operátory odloží mimo hru. Android 4.4 KitKat přišel s novou funkcí Host Card Emulation, se kterou je možné „naklonovat“ různé věrnostní kartičky ale také bankovní karty. Nad tímto rozhraním postaví Visa a MC vlastní specifikace pro vývojáře, kteří budou moci do svých aplikací bezkontaktní NFC platby zakomponovat.

Týká se to hlavně jednotlivých bank, jež by do svých klientů pro smartphony mohly přidat NFC platby tak, aby je jejich zákazníci mohli používat u obchodních terminálů místo tradičních karet. Visa už své řešení zveřejnila a očekává první podporu v USA, Kanadě a Austrálii, MasterCard specifikace vydá během první poloviny roku. Obě pak chtějí novinku demonstrovat příští týden na barcelonském veletrhu MWC 2014.

 

KL24

Samotný Google už NFC platby podporuje ve své peněžence Wallet. Ta může obsahovat vlastní kredit nebo je spárovaná s kartou MasterCard. Toto řešení ale zatím funguje jen v USA a i tam je zatím vázáno na operátory.

Zdroj: VISA, Mastercard

Byl pro vás článek přínosný?