Hlavní navigace

Placení udavači už pro BSA nahlásili desítky případů softwarového pirátství

20. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tuzemští zástupci Business Software Alliance hlásí, že po měsíci od startu nového programu na potírání pirátství už evidují desítky případů, kdy firma používá nelegální software. Lovci odměn, udavači a práskači všeho druhu mohou firmy nabonzovat s vidinou vlastního prospěchu, BSA jim totiž vyplatí desetinu z uhrazené náhrady škody. Ta je průměrně okolo 300 000 Kč, ale často prý přesahuje i milion. Odměny se pak mohou pohybovat od 30 000 do 100 000 Kč.

 

Jan Hlaváč, zástupce BSA pro Českou republiku, tvrdí, že nejvíce hřeší firmy, v nichž pracuje 10 až 100 zaměstnanců, větší si prý licence většinou hlídají. „Momentálně zpracováváme zhruba dvacítku relevantních případů motivovaných odměnou. Začínáme podávat první trestní oznámení. Celková hodnota nelegálního softwaru se v těchto případech šplhá do milionů korun,“ říká Hlaváč.

MMF24

Protipirátská organizace je stále přesvědčena, že 35 % softwaru se používá nelegálně, a škody proto činí až 3,8 miliardy korun. „Nejvíce se kradou operační systémy a kancelářské aplikace, antivirové programy, software pro grafiky a projektanty a také hry,“ dodává Hlaváč.

Určitě si přečtěte náš loňský rozhovor s Janem Hlaváčem. V něm se mj. dozvíte, že už předtím BSA evidovala desítky až stovky hlášení měsíčně (i bez motivačního programu). Důležitou informací také je, jak BSA funguje. Aliance reaguje na všechna oznámení, tedy i nepodložená, a dané firmě zašle varovný dopis. V něm žádá o nápravu situace s tím, že pak BSA nepodnikne žádné právní kroky. Varování ale slouží hlavně k zastrašení, firma může takový dopis bez obav vyhodit, jak doporučují také právníci.