Hlavní navigace

Názor k článku Plán vydání nových procesorů Intel: říjen a listopad, nová generace Arrow Lake na konci roku 2024 od Vlko ™ - Čím viac ALU razila aj ATI až ju...

  • 22. 6. 2023 21:28

    Vlko ™

    Čím viac ALU razila aj ATI až ju to poslalo do sracek a zanedlho ju muselo kúpiť AMD :D

    "Historická analogie
    Připomenout můžeme například historický příklad s GPU ATi R600 použitém na Radeonu HD 2900 XT. To (podobně jako předchozí generace) využívalo sběrnici ring-bus, na kterou byly připojení čtyři hlavní klienti v podobě čtyř SIMD polí s příslušejícími texturovacími jednotkami a (hlavně datově náročnými) ROP. V době, která této generaci předcházela, totiž u her rostly hlavně nároky na aritmetickou stránku.

    ATi proto předpokládala, že po několik generací nebude potřeba zvyšovat počet ROP a texturovacích jednotek, obojích zůstanou čtyři skupiny po čtyřech a každá skupina, takže po několik generací zůstanou zachováni čtyři hlavní klienti sběrnice ring-bus. Rostoucí nároky na aritmetiku pak budou řešeny zvětšování čtyř SIMD polí, tedy zvyšováním počtu ALU. Tato éra ale trvala jen krátce a brzy začaly růst opět i požadavky na rasterizaci a texturing. Koncept zaměřený čistě na zvyšování počtu ALU tak nebyl dlouhodobě životaschopný a šel stranou, společně se sběrnicí ring-bus, která nebyla pro vyšší počet klientů vhodná." Zdroj: dziit cz "

    22. 6. 2023, 21:30 editováno autorem komentáře