Hlavní navigace

Názor k článku Plán vydání nových procesorů Intel: říjen a listopad, nová generace Arrow Lake na konci roku 2024 od Jim_Keller - Nikdy bych nevěřil že se najde tolik lidí...

  • 23. 6. 2023 13:11

    Jim_Keller

    Nikdy bych nevěřil že se najde tolik lidí co budou hromadně uctívat majetek Intelu (x86) jako svou modlu a bránit jej do rozthání těla. To je horší diagnoza než fanoušci Applu.

    x86 totiž JE majetek Intelu, on jej vymyslel a vlastní jej a rozhoduje komu dá licenci. Možná o tom nevíš ale do Pentiovského Socketu 7 mohls dát CPU od 5-7 různých výrobců a nějakých 5 různých čipových sad pojmulo kterýkoliv z těchto CPU, žádné blokování, žádné přidám jeden pin a tím donutím lidi kvůli upgrade koupit i novou desku. AMD má právo pouze jej využívat, ale nic jiného. Intel zakázal dávat licenci x86 komukoliv novému a tím vytvořil monopol-duopol s předraženými CPU.

    A vy všichni tuhle x86 lumpárnu schvalujete a ještě podporujete jo? x86 je ekvivalent komunistického diktátora Stalina a asi se shodneme že to není normální stav (ale že se obhájců taky najde).

    A jaká je alternativa? Kdo jiný umožňuje koupení licence jeho ISA a vývoj vlatního CPU? Máme tu ARM a RISC-V, pak tu je SPARC, ale ti většinou nyní migrují na lepší ARM, jinak vpodstatě nic. Přičemž jediný ARM je nyní v současné době nejlepší konkurencí x86. Má lepší IPC, lepší 2048-bit vektory SVE2, celkově modernější a lepší ISA a dává licence komukoliv.

    Píšu abyste otevřeli oči a přestali podporovat tu lumpárnu od Intelu. Já už jako nové stroje kupuji jenom ARMy, super levné Orange Pi 5 je naprosto geniální. Staré x86 vymaxuji pamětí a dojedu jak jsou. Ani korunou už nebudu tu Inteláckou x86 lumpárnu podporovat.