Hlavní navigace

Plány AMD: uvedení Godavari v květnu, USB 3.1, další APU v letech 2016 a 2017

28. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden se začaly šířit zvěsti o uvedení nových desktopových procesorů AMD (lépe řečeno APU) pro socket FM2+. Zdá se, že A8-7670K a A10-7870K nabídnou vyšší takty CPU, čímž připomínají předloňské čipy Richland, uvedené coby „facelift“ APU Trinity. Vzhledem k nezměněnému systému značení není úplně jasné, zda tyto čipy mají patřit do řady Godavari, o níž se objevily informace dříve, tato hádanka by ale mohla už docela brzo dostat rozřešení. Generace čipů Godavari se totiž má oficiálně dostat na trh už příští měsíc.

Tento termín pro ně uvádí web DigiTimes, jemuž jej prý vyzradily zdroje z tchajwanského počítačového průmyslu. Oficiálně potvrzené není, prý je ale cílem postavit nějakou konkurenci přicházejícím 14nm čipům Intelu – Broadwellu a posléze Skylake. Uvedení Godavari má údajně proběhnout koncem měsíce května, tedy ještě před výstavou Computex. DigiTimes bohužel nepřináší žádné podrobnosti o tom, co od oněch procesorů čekat, takže těžko říci, zda je zde řeč o A8-7670K/A10-7870K (případně dalších podobných), nebo o dříve uniknuvších „osmitisícových“ čipech A10-8850K a podobně.


APU Kaveri v socketu FM2+

 

Summit Ridge a Bristol Ridge potvrzené?

Na oplátku ale DigiTimes přinášejí něco o desktopových plánech AMD na dobu po uvedení Godavari – zřejmě by mohlo jít o únik informací z roadmap, které snad firma zveřejní či alespoň ukáže investorům v květnu. Čipy Godavari (a zřejmě též Carrizo v oblasti notebooků) má v roce 2016 nahradit Summit Ridge, vyráběné u Samsungu či GlobalFoundries na 14nm procesu. DigiTimes tak možné potvrzuje únik publikovaný webem SweClockers v lednu, ovšem o těchto čipech hovoří jako o APU, zatímco doposud to spíše vypadalo, že integrované GPU mít nebudou.

DigiTimes do řady Summit Ridge poněkud zmatečně zařazuje také čipy Bristol Ridge, což mají být „mainstreamové modely“. Tato APU ale dle SweClockers budou zcela jiným čipem, založeným ještě na Excavatoru, zatímco Summit Ridge bude mít modernější jádra Zen.

Do třetice se k všem těm hřbetům („ridge“) má připojit ještě rodina Raven Ridge, o níž myslím slyšíme úplně poprvé. Ta má přijít až v roce 2017 a není o ní zatím známo nic víc. Těžko tedy říci, zda půjde o následovníka čipu Summit Ridge, Bristol Ridge (pak by mohlo jít o APU, v němž bude Excavator nahrazen Zenem), nebo o něco úplně jiného. Raven Ridge by také mohlo být malé APU navazující na Kabini, Beemu a Carrizo-L, buďto v provedení BGA, nebo pro nějaký socket ve stylu dnešního AM1.

 

Plány s USB 3.1

Zpráva z DigiTimes hovoří ještě o jedné věci. AMD podle ní domluvilo dodávky řadičů USB 3.1 od firmy ASMedia. Ty mají údajně sloužit jako doplněk čipsetů, které má AMD uvést na trh v září letošního roku. To je poněkud zvláštní sdělení z několika důvodů – jednak je divné, že by AMD uvádělo nové čipové sady až na podzim, pokud bude mít nová CPU venku již na jaře. Refreshe desek a PC se socketem FM2+ bych čekal spíše na Computexu 2015, pokud AMD uvede Godavari již příští měsíc (a Carrizo pro notebooky též někdy kolem poloviny roku). A na čipsety pro nové generace CPU je zase září 2015 příliš brzy.

 

KL24

Nákup přídavných řadičů také normálně řeší samotní výrobci desek. Je ale možné, že chce AMD řadiče ASMedia výrobcům nabízet v nějakém balíčku s CPU či čipsety, aby je přiměla USB 3.1 na svou platformu osazovat. Momentálně jej totiž naleznete jen na dražších základovkách pro CPU Intel.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?