Hlavní navigace

Platit zakázáno: 10 největších služeb, které v Česku nefungují

15. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Platit zakázáno

Znáte to ze všech zpráv. Počet pirátů stále roste, způsobené škody jsou čím dál větší a tržby vydavatelů a producentů zase klesají. Vrásky na čele jim dělá internet, pirátství je díky němu tak snadné. Objevují se protikladné studie, z nichž vychází, že internetové pirátství s poklesem tržeb souvisí i nesouvisí. Vždy záleží na zadavateli a zpracovateli výzkumu. I proto chtějí politici i vydavatelé nad internetem přísnější dohled, z poškozování autorských práv totiž profitují jiní: provozovatelé pirátských doupat.

Na rovinu si ale musíme říct, že zábavní průmysl se stále nachází v nějaké krizi. Divadla byla v minulém století vytlačena filmem a kiny. Do kin lidé přestali chodit kvůli televizi. Na ni se už nedívají, protože přišlo video. A to pak prohrálo boj s internetem. Lidé se stále chtějí bavit, jen prostředky se mění. To samé platí i pro jiná média: hudbu nebo tisk. Diváci, posluchači a čtenáři jsou také náročnější. Nejsou jen pasivním článkem řetězce, musí mít na výběr. Chtějí přidanou hodnotu, pohodlí a nižší cenu. To vše může zprostředkovat internet. A když to nejde oficiálně, přicházejí na řadu piráti s jednodušším řešením.

Hry i software koupíte všude

Pochopili to už tvůrci softwaru a her. Pro oblíbenou aplikaci nebo střílečku už nemusíte do kamenného obchodu nebo si objednávat nosič v e-shopu. Vše je až na výjimky vzdálené jen pár kliků. Většina firem už nabízí elektronické licence softwaru, takže zaplatíte hezky kartou nebo převodem a do půl hodiny můžete program používat.

U her je situace ještě jednodušší, protože existují univerzální systémy pro nákup a správu titulů. Vlastní online obchod má Xbox i PlayStation, na počítači můžete pohodlně nakupovat díky Steamu nebo Originu. Dokonce i na všech hlavních mobilních platformách (Android, iOS a Windows Phone) lze hry a aplikace bez problémů nakupovat.

Když nejde platit, přichází čas pirátství

U videa, hudby a knih se setkáte s novými překážkami. Film a knihu je kvůli většině spotřebitelů nutné přeložit do češtiny, to stojí čas i peníze. Jsou tu pak limity politické. Obsah lze prodávat jen na trzích, kde má distributor vyjednána zvláštní práva. Ty musí získat pro každou zemi zvlášť. A pak nám zůstávají nepříjemné protipirátské ochrany, tzv. DRM. Chráněný obsah můžete obvykle otevřít jen na zařízení, na kterém jste jej zakoupili. Jde o pouhou softwarovou překážku, protože videa, hudba i knihy používají standardizované formáty jinak použitelné kdekoliv.

Vlastnit nebo půjčit?

Pak zbývá ještě jedno velké dilema – za co uživatel vlastně platí? V zásadě existují tři druhy služeb. V první si obsah koupíte, budete jej navždy vlastnit a můžete jej používat kdekoliv (samozřejmě v souladu s právy). Do online světa se dostaly i půjčovny. Za poplatek nižší než u nákupu si dílo pronajmete a můžete jej používat po omezenou dobu. Zapůjčený film si například můžete přehrávat po dobu 48 hodin. Posledním druhem je rovněž předplatné, ale s měsíčním přístupem k celému katalogu. Poplatek už je sice vyšší, ale zase můžete během měsíce vidět tisíce videí nebo poslouchat miliony skladeb.

Každý druh má svá pro i proti. Trend směřuje k třetímu typu služeb, protože je pro většinu uživatelů nejvýhodnější. Sice nic nevlastní, ale nemusí také nic stahovat, uchovávat na disku, prostě si všechno streamují z místa, kde mají v dosahu internet.

 

Ale jak už to chodí, žádná služba neuspokojí všechny. Vždy volíte kompromis: v jedné chybí váš oblíbený seriál, v druhé jsou filmy bez českých titulů, v další je hudba v nevyhovujícím formátu a v poslední chybí české e-knihy. Protože není žádný online obchod dokonalý, je nutné, abyste měli přístup k co nejvíce alternativám. Kterých 10 služeb nám jejich provozovatelé zapírají, i když bychom za ně rádi platili?

10 nejznámějších služeb, které v Česku chybí

1. Apple iTunes

  • Web: apple.com/itunes
  • Co chybí: více filmů v češtině, televizní pořady, rádio

Firma z Cupertina je v Česku zdaleka nejvstřícnější. Přes iTunes můžete koupit software, filmy, hudbu i knihy, a to včetně tuzemské tvorby. Oproti USA ale u nás nejsou dostupné televizní pořady a seriály. Ona ostatně ani filmová nabídka není kdovíjak bohatá. Pokud umíte dobře anglicky, určitě si vyberete. Ale česky dabovaných titulů je jen něco přes 50, do čehož jsme započítali i tři české filmy. Třetinu snímků navíc tvoří animáky, takže ani žánrový rozptyl není bohatý. Letos spuštěné iTunes Radio u nás také chybí.

Apple iTunes Store

2. Google Play

  • Web: play.google.com
  • Co chybí: prodej filmů, seriálů, časopisů

Google si nás hýčká nadstandardními mapami a rychlou lokalizací všech ostatních služeb, ale filmy nebo časopisy nám stále ne a ne prodat. Přestože už jsou dané obchody přeložené do češtiny a nachází se v nich i tuzemský obsah, koupit si je ještě nemůžete. To platí i pro nově spuštěné placené kanály na YouTube. Před nedávnem už alespoň konečně zprovoznil hudební a knižní obchod. Aplikace a hry pro Android bez problémů koupíte už několik let.

Google Play Store

3. Microsoft Xbox

  • Web: xbox.com
  • Co chybí: prodej filmů, seriálů a hudby

Redmondští loni přejmenovali služby Zune na Xbox, hned nato uvedli přepracované katalogy videa a hudby, jenž lze sledovat a poslouchat na Windows, mobilech s Windows Phonem i konzoli Xbox 360. Muziku můžete koupit, nebo si ji předplatit na měsíc a poslouchat všechno neomezeně. Nabídka filmů a seriálů je taktéž bohatá, ale pokud nežijete v USA, tak si veškerého komfortu neužijete.

Microsoft Xbox

4. Amazon

  • Web: amazon.com
  • Co chybí: prodej filmů, seriálů a hudby, málo českých knih

Amazon jsme v Česku začali brát vážně až s příchodem sympatických knižních čteček Kindle. Můžete si je nechat poslat i domů, ale prodávají je v každém slušném obchodě s elektronikou. Na rozdíl od Googlu a Microsoftu si v nich koupíte i zahraniční literaturu, českých titulů je však jen něco přes dvacet. Čeština navíc ani není oficiálně podporována, takže si koupíte spíš takové produkty českých „samovydavatelských hackerů“. Amazon nicméně rozšiřuje dostupnost svých tabletů Kindle Fire a už brzy si budou moci v celém světě lidé nakupovat také software. Hudby, filmy a televizní pořady snad na sebe nenechají dlouho čekat.

Amazon
 

5. Blinkbox

  • Web: blinkbox.com
  • Co chybí: půjčovna filmů, seriálů a hudby

Tesco v Británii roste trochu jako Amazon. Z maloobchodního prodejce smíšeného zboží je teď i moderní firma nabízející také digitální služby. Pod značkou Blinkbox provozuje údajně nejlepší videopůjčovnu. Novinky získává rychleji a ve větším množství než Netflix a spol. Hodně videí je také zdarma doplněné o reklamu. Totéž se týká i nově rostoucí hudební služby, která chce konkurovat Spotify. Poslech je rovněž bezplatný. Je proto škoda, že Tesco, které je tak silné i u nás, zatím digitální obchody neotevřelo.

Tesco Blinkbox

6. Vdio

  • Web: vdio.com
  • Co chybí: půjčovna filmů a seriálů

Služba od tvůrců Skypu a hudební služby Rdio (ta už u nás funguje) slibuje podobný zážitek jako Netflix nebo Hulu. Stejně tak ale bohužel funguje pouze v USA, Kanadě a Velké Británii. Oproti konkurenci nebo právě Rdio ale uživatelé nedostanou za měsíční paušál neomezený přístup k celému katalogu, ale musí si platit půjčovné za každý titul zvlášť. Každý předplatitel Rdia však dostane 25dolarový kredit pro Vdio. Web Vdia je přitom paradoxně i v češtině.

Vdio

7. Last.fm

  • Web: last.fm
  • Co chybí: placená internetová rádia

Kdo kdy chtěl svou hudbu změřit a z poslechu vytvořit statistiky, určitě se s Last.fm setkal. Zajímavá funkce „scrobblování“ totiž sleduje, co a kde přehráváte. Aniž byste si to sami uvědomovali, po několikaletém přehrávání můžete být překvapeni, který interpret nebo skladba u vás nejvíce boduje. Na základě těchto statistik zase Last.fm pomůže najít podobnou muziku, případně uživatele se stejným vkusem. A přestože jde hlavně o sociální síť, mohli jste zde za poplatek poslouchat spousty internetových rádií. Proč minulý čas? Protože v Česku už placený poslech od začátku roku není dostupný.

Last.fm 

8. Pandora

  • Web: pandora.com
  • Co chybí: placená internetová rádia

Pandora je naopak čistě internetovým rádiem, který se pyšní asi nejpropracovanějším systémem sledování vašeho vkusu. Každou skladbu rádia popisuje 400 různých atributů a podle nich vám Pandora doporučí, co byste si měli ještě poslechnout. Tedy vy samozřejmě ne, protože mimo USA, Austrálii a Nový Zéland služba nefunguje. Ani přes obrovskou popularitu (200 milionů uživatelů, 70 milionů aktivních každý měsíc) to nevypadá, že se na dostupnosti něco změní.

Pandora

9. Netflix

  • Web: netflix.com
  • Co chybí: měsíční předplatné s neomezeným přístupem k filmům a seriálům

Co pro hudbu znamená Spotify, to pro video činí Netflix. Diváci si mohou zaplatit 8 dolarů měsíčně, aby pak mohli neomezeně sledovat libovolný film nebo seriál z katalogu. Mluvíme o několika tisících titulů, které jsou dostupné na všech hlavních herních konzolích, smartphonech, tabletech a počítačích. Samozřejmě v HD. Na Netflixu nejsou novinky, co běží v kinech, ani čerstvé tituly z DVD/Blu-ray, ale spíš rok dva stará videa. Za cenu jednoho nosiče je to však dobrý důvod, proč už nikdy nevkročit do půjčovny nebo nesledovat filmy v televizi.

Netflix

KL24

10. Hulu

  • Web: hulu.com
  • Co chybí: měsíční předplatné s neomezeným přístupem k filmům a seriálům

Hlavní konkurence Netflixu se soustřeďuje méně na filmy a více na seriály a zábavní pořady. Aby také ne, když za Hulu stojí přední americké televize Fox, ABC, NBC, TBS, CNN, The CCW a další. Proto můžete ihned sledovat nejčerstvější díly chvíli po premiéře. Poplatek je jako přes kopírák – za 8 dolarů měsíčně lze sledovat, co vaši oči snesou. Samozřejmě na všech myslitelných platformách a zařízeních. 

Hulu

Byl pro vás článek přínosný?