Hlavní navigace

Playstation 4.5? Sony prý chystá upgrade konzole pro hry v rozlišení 4K

22. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je asi obecně sdíleným názorem, že současné herní konzole na tom nejsou s výkonem nějak skvěle a herní PC je pokud ne v době vydání, tak jistě po něm značně předstihla. Tyto systémy jsou dělané na hraní maximálně v 1920 × 1080 bodech, ovšem prakticky od jejich uvedení se v herním světě mluví o přechodu na vyšší rozlišení, zejména 4K (neboli UHD) s 3840 × 2160 body. To by se mohlo stát jakýmsi standardem, neboť jej používají i televize a video obsah. Problém 4K teď podle některých zákulisních zdrojů zřejmě vynutil plán na obměnu nebo alespoň upgrade současných konzolí – přinejmenším u Sony.

Podle webu Kotaku, který se odvolává na zdroje z okruhu vývojářů her, Sony údajně pracuje na upgradované verzi konzole PlayStation 4. Ta má mít zesílený hardware – Kotaku hovoří o GPU, ale patrně by při té příležitosti mohly být posíleny i další části. Oficiální nebo definitivní jméno této nové konzole je asi ještě tajné, vývojáři ale údajně neformálně hovořili o „PS4K“ nebo „PS4.5“. Sony s nimi už údajně začalo o připravovaném stroji sdílet informace, aby mohly začít vývojové práce.

Smyslem upgradu má být explicitně poskytnout dostatečné prostředky pro hraní v rozlišení 4K. To by kupeckými počty mělo vyžadovat zhruba zečtyřnásobení výkonu, považujeme-li současný hardware za dostatečný pro FullHD, neboť rozlišení UHD má přesně čtyřikrát více obrazových bodů. Vyšší grafický výkon by také mohl být využit pro virtuální realitu. Pro tento účel má nicméně Sony již nyní zvláštní přídavný box dodávaný s brýlemi PlayStation VR, který také rozšiřuje grafický výkon. 4K konzole by ho asi možná mohla nahrazovat, nicméně dostupnost několika takových upgradů by mohla působit chaoticky.

Také 4K upgrade by možná mohl mít formu přídavného hardwaru rozšiřujícího současné PlayStation 4, i když si nejsem jistý, jak realizovatelné něco takového je s rozhraními, které současné konzole mají (a také s nízko taktovaným CPU). V tomto ohledu bohužel zákulisní informace nijak konkrétní nejsou. Hodně reálná a asi i pravděpodobnější je tak i možnost, že zařízení bude zcela novou, samostatnou konzolí, byť třeba kompatibilní s hrami pro původní PS4 a PlayStation VR.

Tím by samozřejmě vznikl problém s fragmentací, oslabující zásadní výhodu herních konzolí, tedy že hardware je jednotný a hry fungují všude. I případě upgradu by ekosystém byl rozdělen na dvě kategorie hráčů. Není jasné, zda by všechny hry počítaly s oběma (prosté konzole by měly menší rozlišení a méně kvalitní efekty), nebo zda by přišly tituly exkluzivní pro 4K. Podle Kotaku by možná Sony mohlo nabídnout nějaký zlevněný upgrade pro majitele původní PS4, nicméně s něčím vyloženě levným se asi počítat nedá.


Čip, který pohání současou Sony PlayStation 4

 

Přiblížilo se uvedení?

Informace o existenci takové upgradované PS4 údajně přineslo vícero zdrojů a v poslední době se svědectví rozmnožila. Zvětšení okruhu lidí, kteří o plánu vědí, by naznačovalo, že se přibližuje k realizaci. Podle některých z vývojářů ale asi stále není úplně vyzrálý či definitivní. Uvedení se tedy asi dá čekat až ve vzdálenější době, nikoliv v tomto roce. Sony mimochodem o projektu s partnery údajně diskutovalo i během nedávného GDC 2016.

 

MMF24

Spekulace či šeptanda o dřívějším než očekávaném upgradu konzole se jinak šíří i okolo Xboxu One a již asi hotovou věcí jsou také urychlené přípravy nové konzole Nintenda. Různé faktory tak možná zkrátí životní cyklus všech dnešních konzolí, byť jejich tvůrci původně plánovali velmi dlouhou výdrž.

Zdroj: Kotaku