Hlavní navigace

Plextor má výkonné NVMe SSD s 64vrstvou NAND, ve formě modulu M.2 i karty PCIe

3. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firmu Plextor (a její mateřský Lite-On) mají starší z nás asi pořád zafixovanou jako výrobce kvalitních vypalovaček optických médií, nicméně v těchto post-plackových letech se věnuje úplně jiné technologii úložišť: SSD. Plextor má mimo jiného v nabídce NVMe SSD, která prodává jako kombinaci modulu M.2, dodávaného zároveň s adaptérem do slotu PCI Express 3.0 ×4. A do této řady nyní uvádí novou generaci označenou M9Pe, založenou na 64vrstvé paměti NAND a s docela vysokým výkonem.

Plextor M9Pe používá paměti NAND od Toshiby, přesněji 64vrstvé čipy typu TLC, mělo by jít o třetí generaci technologie BiCS. Jako řadič je použitý NVMe čip Marvell 88SS1093, ovšem firmware si Plextor vyvíjí sám. Toto úložiště se bude nabízet s kapacitami 256 GB, 512 GB a 1 TB (první dvě varianty mají 512MB buffer LPDDR3, největší pak 1024 MB LPDDR3).

V nabídce budou tři verze. Jednak provedení karty („M8PeY“), tvořené oním adaptérem do slotu PCI Express, v němž je modul osazen a poté překryt pasivním chladičem. Koupit se ale bude dát i samostatný modul M.2, přičemž na výběr bude jak samotný holý („M8PeGN“), tak opatřený ozdobným pasivem („M8PeG“). Verze do slotu PCI Express má na své straně jednu výhodu pro ty, kdo vyznávají dnešní módu: má programovatelné RGB nasvícení. Pozor ovšem na to, abyste neměli slot PCI Express ×4 ještě generace 2.0, což může nastat na platformě AM4 nebo starších Intelech (PCI Express 3.0 u slotů z čipsetu mají ale prý letos přinést nové čipsety AMD, jak jsme nedávno probírali).

Výkon by prý měl být výrazně větší, než co dosahuje už postarší předchůdce M8Pe. Sekvenční čtení údajně dokáže vyvinout přenosovou rychlost až 3200 MB/s, sekvenční zápis je až 2100 MB/s (u 1TB verze). V náhodném přístupu 1TB model uvádí výkon čtení až 400 000 IOPS a zápisu až 300 000 IOPS. Tabulku s podrobnými hodnotami můžete vidět níž. Jak je patrné, modely s menší kapacitou jsou pomalejší kvůli nižšímu internímu paralelismu. Výrazné je to hlavně u 256GB kapacity, kde je poloviční sekvenční zápis i IOPS pro čtení a zápis. U 512GB modelu už naštěstí o tolik nepřicházíte.

KL24

Proti předchůdci, které používal paměti typu MLC (ovšem planární 15nm), má Plextor M9Pe o něco nižší garantované zápisy. 256GB verze slibuje 160 TB, 512GB úměrně 320 TB a 1TB verze pak 640 TB. Záruka je ovšem poměrně slušná o délce pět let.

Disk zatím asi není uveden do prodeje, jelikož tisková zpráva hovoří jen o „ohlášení“. Přímo vypuštění do obchodů by ale asi nemuselo být vzdálené víc než několik týdnů. Podle webu AnandTech už totiž firma rozesílá vzorky k recenzím, které by tak měly vyjít někdy během ledna.

Byl pro vás článek přínosný?