Hlavní navigace

Plnohodnotné PC ve formě klíčenky. S čtyřjádrovým Atomem umí Windows i Linux

20. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi mini počítači založenými na procesorech ARM najdete i kousky ve formě klíčenky do portu USB nebo HDMI. Vzhledem k tomu, že dnes máme na trhu klasická PC založená na tabletovém hardwaru platformy Intel (třeba Zbox pico od Zotacu), bylo asi jen otázkou času, kdy nějaký výrobce na tomto základě uvede i takovou klíčenku. Přesně takový minipočítač s čtyřjádrovým Atomem k zasunutí do vstupu HDMI u monitoru nebo televize vyrobila čínská firma Apec Electronics.

Výrobek pojmenovaný Meegopad Meego-T01 (nebo APM-D01) má rozměry 99,6 × 37,6 × 9,6 mm a váží 46 gramů. A firma zřejmě vyrábí několik variant konfigurace. Uvnitř může být buď Atom Z3735G s 1 GB paměti na 32bitové směrnici, nebo jeho bráška Z3735F s 64bitovou pamětí o kapacitě 2 GB (v obou případech jde o LPDDR3-1333). U obou modelů dostanete CPU se čtyřmi jádry architektury Silvermont, se základní frekvencí 1,33 GHz a turbem na 1,83 GHz. V roli úložiště je pak SSD typu eMMC o kapacitě buď 16 nebo 32 GB, doplněné ještě slotem pro kartu micro SD.

Meegopad Meego-T01
Meegopad Meego-T01

Celá záležitost se zasouvá konektorem HDMI přímo do vstupu televize nebo monitoru, čímž je vyřízen výstup obrazu a také zvuku. Meego T01 má samozřejmě i bezdrátovou síťovku Wi-Fi 802.11n (a Bluetooth 4.0), nicméně drátový Ethernet už chybí, což je ale v této kategorii omluvitelné. Na další konektivitu je určena dvojice USB, z nichž jedno je typu micro, druhé plné velikosti. Na boku je ještě jedno micro USB, které by mělo sloužit pro napájení (externí adaptér má výkon 10 W, celková spotřeba počítače ale tak vysoká nebude).

 

Na přístroji by mělo být možné provozovat Android i Windows 8.1 a zdá se také standardní GNU/Linux (tím myslím desktopové distribuce jako Ubuntu). Ačkoliv mezi příznivci alternativních systémů je ARM populární, platforma Intel by se pro tento účel paradoxně mohla ukázat jako lepší volba. Ke grafickým adaptérům obsaženým v čipech ARM (ať už PowerVR, Adreno nebo Mali) totiž výrobci dodávají jen v různých směrech problematické uzavřené ovladače, zatímco Intel pro svá GPU na Linuxu dodává oficiální ovladač, jenž je plně otevřený a je i součástí hlavního stromu jádra. Pokud tedy toto zařízení bude pod standardním jádrem plně fungovat (potíž by ještě mohla nastat u dalších komponent), mohlo by se jednat o zajímavou hračku pro příznivce Linuxu.

Meegopad Meego-T01 Meegopad Meego-T01

MMF24

Zatím netušíme, zda se tato klíčenka skrývající plnohodnotné PC někdy objeví v české distribuci. V tuto chvíli má zařízení v katalogu pouze čínská Alibaba, a to ještě jen pro masové objednávky (od 500 kusů), běžný prodej zřejmě ještě nezačal. Velkoobchodní cena je údajně stanovena na zhruba 70 USD, takže by Meego-T01 mělo být i docela levné.

Zdroj: CNX Software