Hlavní navigace

Plnohodnotný obchod Google Play i v Česku? Tuzemský Google něco naznačuje

28. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká pobočka Googlu chystá nějaké překvapení. Před pár hodinami ohlásila, že novinku odhalí někdy brzy na Setkání (Hangout), které bude pořádat na síti Google+. A pozve si k tomu známou českou kapelu. Zatím nevíme, kdy a co představí, ani kdo u toho bude hrát, ale s velkou pravděpodobností by se už konečně mohla otevřít další část obchodu Google Play.

V něm zatím můžeme nakupovat jen aplikace pro Android, ale hudba, filmy, televizní pořady, knihy a časopisy jsou u nás nedostupné. Stejně tak nákup tabletů a telefonů Nexus.

Google Play Store CZ
Google Play Store CZ

Pozvání hudební skupiny naznačuje start služby Play Music. Jak už jsme kontrolovali loni na podzim, česká muzika už v obchodě Play je, a to velkém množství. Google navíc podepsal důležité smlouvy o distribuci obsahu v Evropě. Play už obsahuje také řadu českých knih a minimálně dva filmy (byť uváděné pro zahraniční diváky).

 

MMF24

S vyjednáváním hudby dnes problém nebývá, v Česku máme několik zahraničních služeb jako iTunes, Deezer, Rara atd. Knihy už u nás například Amazon prodává, čeští autoři se vydávání e-booků také tolik nebojí. S vyjednáváním práv k filmům je to však složitější a ani Apple po více než roce fungování iTunes Storu nepřinesl více než 50 lokalizovaných titulů. Na televizní pořady můžeme jistě rovnou zapomenout a o možném vydávání časopisů bychom měli nějaké indicie.

A zařízení? Určitě bychom se levným Nexusům nebránili, ale Google je přímo prodává jen ve velkých západních zemích s téměř plnohodnotným obchodem Play (aby cenu zařízení kompenzovaly útraty za obsah). Každopádně nic oficiálního nevíme. O možném spuštění Play v Česku jsme psali už v únoru. Od té doby se ale nic nestalo, takže raději zůstaneme při zemi a necháme se překvapit.