Hlavní navigace

Po Internetu přichází Outernet. Bezplatná satelitní síť, která nepotřebuje ani parabolu

10. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebojte, nikdo nevymýšlí náhradu za Internet. Outernet jej pouze vhodně doplní, když se k hlavní síti nebudete moci dostat. Při přírodních katastrofách, během výpadků elektřiny nebo v nejzapadlejších koutech světa bude Outernet přijímat data z geostacionárních satelitů.

A skutečně pouze přijímat. Outernet využívá rádiové signály ze satelitů Hotbird a Galaxy 19 pokrývající Severní a Střední Ameriku, celou Evropu i velkou část Afriky mimo Saharu. Signál je v přijímači převeden na data a uložen. Směrem ven odeslat nic nelze. K čemu takovou síť?

Tvůrci říkají, že budou rádiem přenášet e-knihy, webové články, svobodnou hudbu, videa, důležité tweety a důležité zprávy, co se děje ve světě. Jde o zcela anonymní síť, bez cenzury. A funguje i bez placení.

Kdokoliv si může postavit vlastní parabolu a signál přijímat. Aktuálně se denně vysílá 200 MB, později se limit zvýší na 1 GB. Rychlosti se pohybují mezi 100 kb/s až 25 Mb/s. Tým stojící za Outernetem však na Indiegogo úspěšně zafinancoval také malý mobilní přijímač, který se obejde bez paraboly.

 

Jmenuje se Lantern (lucerna), protože tak i vypadá. Vejde se do tašky, má vlastní akumulátor a vnitřní 4GB úložiště, na které se samy ukládají příchozí soubory. Dostanete se k nim přes Wi-Fi. Lantern funguje jako hotspot, takže si pak data stahujete přes prohlížeč.

Na těle je vstup microUSB pro nabíjení, slot pro microSD kartu, velký USB a konektor pro připojení k parabole pro stacionární použití (kvůli vyšším rychlostem). Sada LED informuje o síle signálu nebo stavu akumulátoru. Na jedno nabití vydrží 12 hodin přijímat data, se zapnutou Wi-Fi se odporoučí po čtyřech hodinách. Na těle jsou dokonce i solární panely, takže se dokáže sám nabíjet.

Maličký přijímač pro outernet Maličký přijímač pro outernet Maličký přijímač pro outernet
Maličký přijímač pro outernet

CS24

Lantern získalo prvních 200 zájemců za 169 dolarů, další mohou z Indiegogo nakupovat za 199 dolarů, za dalších 35 dolarů si mohou nechat rozšířit úložiště ze 4 GB na 16 GB. Lucerna přijde v září 2015. Podstatné je, že jde o jediný finanční náklad. Příjem dat bude nadosmrti zdarma. Zatím se nevybral potřebný milion dolarů, takže Lantern bude denně přijímat jen 10 MB dat. Až se vybere milion, limitem bude 200 MB.

via Reddit