Hlavní navigace

Po pamětech AMD přijdou i moduly s logem Intel – na první pohled

16. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už tomu bude téměř rok, co AMD překvapilo svět pokusným uvedením vlastní řady paměťových modulů. Na tento výstřelek se rychle zapomnělo, ale zdá se, že podobným podnikům ještě není konec. Tentokrát totiž projde zkouškou síly své značky pro změnu společnost Intel. Po červených pamětech AMD Radeon budeme mít tu čest s limitovanou řadou modrých pamětí Intel Extreme Masters. Je však třeba říci, že není všechno Intel, co je modré.

Situace je totiž stejná jako před rokem. To znamená, že nejde tak úplně o paměti z produkce procesorové jedničky. Modrá je na modulech takříkajíc jen nálepka se značkou. Jinými slovy, Intel propůjčuje své dobré jméno modulům z produkce někoho jiného. Paradoxní je, že tímto šťastlivcem není nikdo jiný, než společnost Patriot, která údajně sehrála part i v červeném paměťovém románku konkurenční AMD.

Tentokrát ovšem není úloha Patriotu natolik konspirační. Jeho značka se hrdě vyjímá na chladičích, byť ne tak prominentně jako logo Intel Extreme Masters. Zde je ovšem skryta malá zrada. Název a logo těchto pamětí totiž neodkazuje ani tak ke společnosti Intel samé, nýbrž hernímu turnaji, který pořádá. Patriot tuto akci dle všeho sponzoruje, a jeho produkt se tak stal „oficiálním paměťovým modulem“ turnaje. Nicméně touto cestou dostala firma na chladič atraktivní pečeť Intelu. Jistě se přitom najde mnoho kupujících, kteří si této nuance nebudou vědomi, a modul si dají do souvislosti přímo s polovodičovým obrem…

Paměti Patriot Intel Extreme Masters (zdroj: Bright Side Of News*)

Těžko říci, do jaké míry s takovou vypečenou asociací Intel počítá. Zcela bez jeho posvěcení však asi moduly nebudou. Chlubí se totiž speciálním vyladěním pro čipové sady Intelu šestkové a sedmičkové řady, jakož i profily Intel XMP (verze 1.3) pro přetaktování. V tiskové zprávě Patriotu si také můžete přečíst rozličná slova chvály z úst představitele marketingového oddělení Intelu.

 

KL24

Moduly jinak zřejmě konstrukcí vycházejí z řady Viper 3 (minimálně mají velmi podobný rozvaděč tepla). Pracují s napětím 1,5 V a frekvencemi 1600, 1866 a 2133 MHz. Jde samozřejmě o paměť typu DDR3. Dostupné budou v sadách s celkovou kapacitou 8, 16 a 32 GB. Zřejmě tedy půjde o 4GB a 8GB moduly (v balení po dvou nebo čtyřech kusech). Každopádně jsem zvědav, zda se tyto paměti na trhu ohřejí déle, nebo půjde o stejně efemérní jev, jako byly paměťové moduly AMD Radeon.

Zdroj: Patriot, tisková zpráva (techPowerUp)

Byl pro vás článek přínosný?