Hlavní navigace

Po roce zdražování SSD dobré zprávy. Ceny konečně klesají a bude to trend na delší dobu

Sdílet

Paměti NAND od Hynixu Autor: SK Hynix
Paměti NAND od Hynixu
Podle prognózy TrendForce budou paměti NAND několik kvartálů zlevňovat a teď na podzim se to projeví už i v cenách hotových SSD. Výhledově by zase mohlo být tak levno jako loni v létě.

Po většinu roku probíhal v oblasti SSD nepříznivý vývoj, kdy úložiště stále zdražovala, přičemž tento vývoj začal v podstatě již v druhé polovině roku 2023. Naštěstí se zdá, že teď by se cyklus konečně měl zlomit a ceny snad zase začnou klesat. Ukazuje to prognóza vývoje trhu s SSD na poslední kvartál roku, kterou teď vydala analytická firma TrendForce, jež ceny pamětí DRAM a NAND (a s nimi i celých SSD) dlouhodobě sleduje.

Podle TrendForce se aktuálně na trhu projevují faktory výhodné pro zákazníky (a negativní pro výrobce). Poptávka po úložištích a pamětech NAND, na kterých jsou založené, se ukázala být slabší, než výrobci čekali. V druhé polovině roku bývá poptávka sezónně silnější například proto, že řada výrobců začíná nakupovat víc komponent pro každoroční vydání nové generace zařízení. Nicméně tentokrát je zřejmě sezónní oživení poptávky slabší než obvykle.

Současně pak výrobci NAND předtím navýšili výrobu s ohledem na vyšší očekávání, takže na trhu zřejmě vzniklo přezásobení (převis nabídky nad poptávkou), což dle ekonomických zákonů vede k tomu, že ceny začnou klesat. Při převisu poptávky totiž musí kupující soutěžit vyšší cenou o dodavatele, kdežto při převisu nabídky (přezásobení trhu) naopak prodávající musí soutěžit (nižší cenou) o kupující.

Tento obrat se podle TrendForce projevil už ve skončeném třetím kvartálu, ale ještě jen omezeně. Podle statistik firmy v třetím kvartálu zlevnily ještě jenom samotné čipy NAND – a to o 3–8 % (jde o souhrnný údaj pro běžnou 3D NAND typu TLC a QLC). Toto zlevnění se ale ještě nepromítlo do navazujících produktů. TrendForce uvádí, že SSD pro PC (Client SSD) ještě o 3–8 % zdražila. Úložiště eMMC a UFS používaná v mobilech už ale nezdražila a jejich cena zůstala zhruba stejná proti Q2. Naopak náročnější úložiště například pro servery ještě zdražovala o 15 – 20 %, po nich je poptávka silná.

Ceny SSD už jsou za vrcholem a budou klesat

V nynějším čtvrtém kvartálu ale už ceny obecně půjdou dolů. Pouze serverová (enterprise) SSD ještě mohou mírně růst (zhoršení cen o 0–5 %), ale běžná SSD pro PC už mají zlevnit o 5–10 %). Mobilní úložiště (eMMC a UFS) mají zlevnit o 8–13 %, což pocítí výrobci zařízení a teoreticky by to mohlo vést k o trošku lepším cenám nových mobilů.

Samotná NAND Flash ale má prodělat ještě větší zlevňování, v Q4 2024 prý její cena poklesne o 10–15 %. Pokud předpokládáme, že vývoj ceny této „suroviny“ je napřed před vývojem cen navázaných produktů, mělo by to znamenat, že přezásobení trhu přetrvá a bude opět trvat více kvartálů. Ono vyšší zlevnění NAND by pak mělo znamenat další zlevnění SSD v Q1 2025, které pravděpodobně bude výraznější než to uváděné v aktuálním čtvrtletí (minus 5–10 %). Zvláště s přihlédnutím k tomu, že první kvartál už zase mívá sezónně slabší poptávku.

Prognóza vývoje cen paměti NAND Flash a SSD na Q4 2024

Prognóza vývoje cen paměti NAND Flash a SSD na Q4 2024

Autor: TrendForce

TrendForce uvádí, že v neprospěch výrobců působí inflace a to, že o AI PC zřejmě není takový zájem, jaký se čekal (výrobci od nich očekávali výrazná nárůst prodejů PC), určitá zpomalení či zpoždění proti plánům prý nastávají i v nasazování serverů pro AI služby. Na trhu telefonů údajně nedošlo k sezónnímu oživení, které se očekávalo, uživatelé pravděpodobně používají telefony déle a odkládají jejich nahrazování. Podle TrendForce byla (v tomto případě po celý rok 2024) slabá také poptávka po samotných SSD, paměťových kartách a flashdiscích, kdy v Evropě i USA nemělo poprázdninové nákupní období takovou sílu, jako obvykle. A také v Číně se zřejmě projevuje ekonomické zpomalení.

Výrobci NAND naopak zvýšili výrobu – částečně nasazením nových procesů a nových technologií 3D NAND s více vrstvami, které zvyšují kapacitu čipů, které se z jednoho waferu vyrobí. Část výrobců, které TrendForce nejmenuje, ale údajně už zase provozuje své linky na výrobu pamětí NAND Flash na plné kapacitě, zrušili tedy dočasné omezení výroby, kterým „stabilizovali“ (nebo zvyšovali) cenu po předchozím propadu cen.

Oba faktory (slabá poptávka a naopak zvýšená výroba) přirozeně vytváří prostor pro to, aby nyní nastala opačná fáze cenového cyklu, který je pro paměti v posledních dekádách obvyklý. Zdá se, že zlevňování by snad nemělo být krátké. Podle TrendForce nepříznivé podmínky pro výrobce (a příznivé pro cenu) vydrží i po konci roku a mohou se ještě zhoršit a výrobci pamětí se zřejmě budou snažit zlepšit své prodeje snižováním cen, i když na Q1 2025 ještě firma prognózu nesdělila.

SSD Crucial T500

SSD Crucial T500

Autor: Crucial

Budou ceny stejně dobré nebo lepší, jako před rokem?

Je tedy šance, že zlevňování bude opět trvat několik kvartálů a postupně se efekt nabalí. Zatím ale bohužel nevíme, zda zlevňování bude nakonec tak hluboké, že se ceny dostanou níže, než bylo předchozí optimum v druhé polovině roku 2023. Na nejvhodnější dobu pro nákup samozřejmě bude nutné během onoho kumulativního zlevňování čekat – mohla by nastat v Q2 nebo Q3 2025.

KL24

Výrobci NAND samozřejmě po nějaké době zase šlápnou na brzdu a omezí výrobu, aby cena úplně nezkolabovala a nedostali se do příliš velké ztráty, takže cyklus se nejspíš zase bude opakovat. Každopádně ale z hlediska cen pro spotřebitele teď bude nějakou dobu docházet ke zlepšování.

Zdroj: TrendForce