Hlavní navigace

Po sdílení polohy v reálném čase WhatsApp nabízí očekávané mazání odeslaných zpráv

29. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Facebook / koláž: Petr Urban / Cnews
Zajímavými novinkami vývojový tým WhatsApp nešetří. Pro většinu lidí bude patrně zdaleka nejzajímavější možnost odstranit zprávu, kterou jste někomu poslali omylem.

WhatsApp v posledních dnech distribuuje mezi svou uživatelkou základnu funkci, o níž psal kolega Radek Kejduš. Sdílení polohy v reálném čase, jež se začíná stávat normou v nabídce funkcí komunikátorů, nicméně není jedinou zajímavou novinkou, kterou vývojový tým připravoval. WhatsApp používá už miliarda lidí denně. Tato masa pak bezpochyby ocení možnost zrušit odeslání již odeslané zprávy. K omylům dochází a docházet bude. Někdy jsou nepodstatné, jindy ale sdělení odeslané chybně zvolené osobě z adresáře může mít velké dopady. Poslanou SMS např. zpět nepřivoláte, komunikátory jako WhatsApp nicméně umožňují posunout možnosti textové komunikace dále, tj. za tlačítko „odeslat“.

Zrušte svůj omyl

Vývojový tým si dává na čas. Funkci testuje již několik měsíců. Již nějakou dobu sice můžeme odstranit zprávu, ale jen na své straně. Což je mírně řečeno k ničemu. Zrušení odeslání pro všechny účastníky a účastnice komunikace způsobí, že se dotyčným místo původního sdělení zobrazí upozornění, že byla zpráva smazána.

https://twitter.com/aintdeadgrey/status/924023537299525632

Aktuálně je funkce již distribuována, ale může chvíli trvat, než ji získá každý. Nepomůže ani instalace betaverze klienta, jak jsem si ověřil. Aktivace podle @WABetaInfo probíhá na serverech služby, čili funkce je v klientech již obsažena, jen zatím spí. Oficiální dokumentace tvrdí, že odstranění obsahu zprávy nemusí vždy proběhnout úspěšně.

Funkce je logicky podporována jen v novějších verzích WhatsApp. (Většině lidí by se ovšem aplikace měla automatiky aktualizovat.) Pokud odstranění zprávy nebude úspěšné, služba vás na to neupozorní. Čili nemáte žádnou garanci, že si dotyčný jedinec nebude moct omylem poslanou zprávu stejně přečíst.

CS24

https://twitter.com/Kaestorfer25/status/924024006474391552

https://twitter.com/sociocoop/status/924057794248167424