Hlavní navigace

Po světě již chodí lidé s robotickou rukou

1. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

BBC uvedla rozhovor se dvěma muži, kteří si po nehodě dobrovolně nechali amputovat svou již nepohyblivou ruku a místo ní voperovat ruku robotickou.

Něco podobného jsme již mohli vidět například v oblíbeném seriálu Červený trpaslík, v reálu jsou nyní robotické ruce mnohem efektivnější. Jeden z pacientů, Patrick, si díky operaci může opět sám rychle otevřít lahev, zavázat kravatu či tkaničky a vykonávat spoustu dalších každodenních klasických činností, které se s jednou rukou obstarat nedají.

Operace provádí vídeňský chirurg Oskar Aszmann, musel si projít ale velmi trnitou cestu. Čelil velké kritice od starších kolegů, především z důvodu, že tito mladí lidé budou s robotickou rukou muset „bojovat“ po celý zbytek svého života a navíc je i možné, že přestane fungovat i tato náhradní ruka. Tyto námitky ale oba dva pacienti odmítli s tím, že je to pro ně šance, kterou nechtějí zahodit a když bude nejhůře, tak si nechají amputovat i tu robotickou ruku.

" frameborder="0" height="286" width="450">

Bionické ruce vyrábí německá společnost Otto Bock a reagují na signály z mozku, které jsou zachycovány dvěma senzory umístěnými v předloktí. Bionická ruka se tedy ovládá v podstatě úplně stejným způsobem, jako ruka pravá. V testovacím režimu už je i nová verze bionické ruky, která obsahuje šest senzorů a umožňuje něco ve stylu „multi-taskingu“, tudíž dokáže číst více signálů současně.

Oba pacienti si novou ruku pochvalují a doktor Aszmann hodlá novinku dále prosazovat. Je tedy možné, že podobných operací bude velmi rychle přibývat.

CS24

Mimochodem: loni jsme psali o známém případu mladého Rakušana Chrisitana Kandlbauera, který přišel o obě ruce následkem elektrického šoku 20 000 voltů. S robotickými pažemi se naučil žít natolik, že s nimi mohl dokonce řídit auto. Na podzim bohužel zemřel. Při autonehodě, když řídil.

Zdroj: BBC