Hlavní navigace

Poběží servery Facebooku na ARMu? Aneb o Calxedě, Open Compute a Common Slotu

17. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste nikdy neslyšeli pojem Open Compute, dovolte mi stručně představit, o co se jedná. Je to soubor otevřených standardů pro serverové hardware, které v roce 2011 představil Facebook a postupně se k němu přihlásili různí výrobci procesorů a základních desek. O jednom návrhu od AMD jsme psali loni v květnu a kolega Pavel Boček byl tehdy k Open Compute poměrně skeptický. Nicméně, v Santa Claře se právě koná již čtvrtý Open Compute Summit a podle novinek, které na něm byly představeny, i počtu firem, které se kolem iniciativy motají (mj. Intel a AMD), si můžete být jistí, že Open Compute jen tak do ztracena nevyzní.

Mikroservery: technologie zatím v divokých počátcích

Jednou z firem, která na summitu představila svoje produkty odpovídající otevřenému standardu, je Calxeda, která navrhuje procesory architektury ARM, na rozdíl od Qualcommu, Nvidie a jiných s nimi ale cílí na segment serverů. Zde je na místě vysvětlit mírně bulvární titulek. SemiAccurate v srpnu roku 2010 zveřejnil nepotvrzenou zprávu, že Facebook bude první společností, která si postaví datové centrum s procesory ARM. V článku se tehdy objevila i zmínka o firmě Smooth-Stone, což byl tehdejší název (chvilka napětí) Calxedy.

Její procesory EnergyCore se spotřebou do pěti wattů mají nalézt uplatnění především v mikroserverech. O zařazení tohoto termínu do naší slovní zásoby se zasadila společnost SeaMicro, která je v této oblasti průkopníkem a která dodává mikroservery s procesory Intelu a AMD. Už dnes ale není problém koupit server s procesory ARM – tu s čipy od Calxedy, tu od Marvellu. Na fotografii níže je vyobrazen prototyp mikroserveru HP Redstone, opět s EnergyCore od Calxedy.

Standard nutný jako sůl

Odbočku do dosavadní historie mikroserverů jsme neabsolvovali samoúčelně. Vzhledem k tomu, že mikroservery jsou zcela nový fenomén, pro karty nesoucí procesory, paměť a nutnou komunikační logiku neexistuje žádný průmyslový standard – SeaMicro i všichni ostatní tak používají proprietární, nekompatibilní řešení. Facebook ale potřebuje vaše osobní data zpracovávat co nejlevněji, proto ostatně založil projekt Open Compute a proto byl na Open Compute Summitu představen standard Common Slot, který je právě vyvíjen (podle SemiAccurate je specifikace ve verzi 0.3).

K vývoji je údajně připuštěna jen hrstka vybraných firem a Calxeda je jednou z nich (Charlie Demerjian to vydává za důkaz jejích dobrých vztahů s Facebookem). Jak název napovídá, cílem je stanovit standardní slot a rozměry procesorové karty, ty pak budou navzájem kompatibilní a vyměnitelné (možná dojde i na možnost kombinovat ARM a x86 v jedné mašině).

 

SemiAccurate spekuluje, že Common Slot by se mohl objevit v příští verzi specifikace Open Vault (jeden z prvních standardů vyvinutých pod vlajkou Open Compute, týkající se serverových NASů). Stávající standard vyžaduje, aby každou skupinu hloupých NASů řídil jeden server s Xeonem či Opteronem. Calxeda pod krycím názvem Knockout navrhuje, aby v každém NASu byla výpočetní karta s procesorem či procesory EnergyCore. Takové řešení by mohlo být teoreticky úspornější, hlavní výhodou je ale redundance řídících prvků.

A jak je to s tím Facebookem?

Charlie Demerjian, enfant terrible hardwarové žurnalistiky, který má však často spolehlivější zdroje než kdokoliv jiný, připomíná historii okolo již zmiňovaného článku z roku 2010. Tehdy tvrdil, že Facebook použije procesory od Smooth-Stone/Calxedy v tehdy plánovaném datacentru v Oregonu a že Intel tak přišel o lukrativní zakázku, když ve výběrovém řízení nezabodoval s Atomy ani Xeony.

Článek vyvolal doslova bouři. Kromě toho, že Charliemu nikdo nevěřil (nezapomínejme, že to bylo v roce 2010, kdy spojení „ARM v serverech“ skuitečně znělo jak z jiné planety), den po publikaci článku mu telefonoval nevídaně nakrknutý zaměstnanec Intelu s požadavkem na stažení článku z webu (Charlie mu prý nabídl možnost publikovat oficiální stanovisko, což ale Intel odmítl); při té příležitosti se dověděl, že vysocí manažeři Intelu kvůli jeho článku osobně navštívili technického ředitele Facebooku. Viceprezident největší sociální sítě pak SemiAccurate zaslal prohlášení, že nasazení procesorů architektury ARM v datacentru v oregonském Prineville není v plánu.

KL24

Charlie vše výše uvedené považuje za potvrzení, že se nemýlil a Intel jenom kejhá jako příslovečná potrefená husa, neboť nechce, aby se o hrozbě jménem ARM vůbec mluvilo. Datové centrum Facebooku v Oregonu už ale mezitím stojí a používá obyčejné Xeony (jak dokazuje fotografie z online magazínu vydávaného Intelem). Samozřejmě nevíme, co se odehrálo na schůzce manažerů Intelu s CTO Facebooku – možná procesorová jednička na poslední chvíli podala nabídku, která se neodmítá. A zatím nelze vyloučit, že v budoucnu Facebook skutečně na architekturu ARM přejde.

Zdroj: SemiAccurate, Intel Free Press

Byl pro vás článek přínosný?