Hlavní navigace

Počítač v kartě PCMCIA: EOMA68 možná dovolí upgrade tabletů či mini PC

2. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cenou za kompaktní rozměry například tabletů je, že tato zařízení mají všechen hardware pevně integrovaný a nepřipadá v úvahu žádná jeho výměna nebo dokonce upgrade. Nemuselo by to tak ale být vždy, jak ukazuje projekt EOMA68 (Embedded open modular architecture), z nímž stojí společnost Rhombus Tech.

Nápad je prostý – osadit procesor typu SoC, paměť, úložiště a další komponenty na kompaktní modul se standardizovaným rozhraním. Ten by se pak dal instalovat do různých „šasi“, které by obsahovaly další hardware či jen vývody různých výstupů z integrovaného čipu, baterii a napájení, displej, klávesnici či další náležitosti (z modulu jsou vyvedena rozhraní pro obrazovku, USB, I2C, Ethernet, SATA a GPIO).

Pro fyzickou podobu tohoto modulu zvolen formát karty PCMCIA (alias CardBus), kterou zřejmě ještě znáte, máte-li (či měli jste) nějaký starší notebook. To má tu výhodu, že není třeba vytvářet nějaké nové specifikace a na výrobu těchto modulů by se mělo dát použít existující vybavení továren. Přejat by měl být i 68pinový konektor, nicméně porty jako je HDMI či USB jsou vyvedeny na opačném konci modulu, přístupném zvenku zařízení. Kovový plášť modulu slouží také k odvodu odpadního tepla.

Standardizovaný hardwarový modul EOMA68 pro kompaktní počítače a mobilní zařízení
Standardizovaný hardwarový modul EOMA68 pro kompaktní počítače a mobilní zařízení 

Výhodou takovéhoto standardizovaného modulu je to, že na něm lze založit celou řadu zařízení, které později budou moci být vylepšeny prostě jeho výměnou (čímž dostanete víc RAM, rychlejší CPU a větší úložiště). Nejde jen o tablety, cílem jsou i netbooky, nettopy a PC, set-top boxy a systémy typu embedded, ale i síťová infrastruktura. Pokud by se podařilo takový ekosystém vytvořit, mohl by se z modulu EOMA68 stát svým způsobem průmyslový standard.

Problémem programu EOMA68 je, že za ním nestojí velká firma, takže vývoj má určité zpoždění. Použitý hardware tedy není ničím dechberoucím, jde zejména o procesor Allwinner A10 (má jediné jádro Cortex-A8 na 1,2 GHz), známý z mnoha levných tabletů nebo miniaturních „skoro PC“ s Androidem. V tomto ohledu naštěstí zřejmě nastává pokrok díky existenci pinově kompatibilního nástupce A20. V jeho případě již jde o SoC s dvěma jádry Cortex-A7 a grafikou Mali 400, tedy poněkud méně morálně zastaralou konfigurací. Allwinner nabízí i čtyřjádrový čip A31 taktéž s jádry Cortex-A7, nicméně ten již zcela kompatibilní není. Jeho nasazení v EOMA68 proto zřejmě tak brzy nepřijde, zatímco zkušební vzorky osazené modelem A20 již aktuálně běží.

Standardizovaný hardwarový modul EOMA68 pro kompaktní počítače a mobilní zařízení
Standardizovaný hardwarový modul EOMA68 pro kompaktní počítače a mobilní zařízení

Vzhledem k použití procesorů architektury ARM jsou tato zařízení určená pro běh pod operačním systémem Linux, případně Android, přičemž použití svobodného softwaru (i pro firmware) je jedním z cílů. Rhombus Tech se sice nebrání architektuře x86 (plánován byl i modul s čipem AMD, a sice s APU řady G na bázi Brazos), použití čipů ARM je ale prozatím levnější a praktičtější.

 

KL24

Lze čekat, že většina velkých výrobců tabletů či jiných kompaktních zařízení zůstane u klasicky koncipovaných PCB s fixně osazenými komponenty, neboť tak mohou dosáhnout menších rozměrů a paradoxně i větší pružnosti při návrhu. Modul EOMA68 by se ale s trochou štěstí mohl prosadit u menších hráčů, kterým by použití těchto karet mohlo ušetřit značnou část nákladů. Na trh by se tak díky nim mohlo dostat mnohem více konkurence. Jde jistě o zajímavý i praktický nápad, tak uvidíme, jak se mu v budoucnu povede.

Zdroje: Rhombus Tech, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?