Hlavní navigace

Počítačů se celkově prodává méně, ultrabooky však rostou – alespoň v USA

12. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobci počítačů zažívají v poslední době krušné časy a namísto růstu je trápí pokles prodejů. Problém se týká většiny segmentů – stolních sestav od velkých výrobců (Asus, Lenovo, Acer, HP...), all-in-one PC i notebooků. Ultrabooky ovšem klesající trend podle zprávy analytické společnosti NPD Group nenásledují a naopak jako jedny z mála rostou – tedy alespoň na severoamerickém trhu, ze kterého analýza vycházela.

Podíl Ultrabooků na prodejích notebooků s cenou nad 700 dolarů v prvních pěti měsících roku 2012 (zdroj: NPD Group)
Zdroj: NPD Group

Zatím co prodeje veškerých PC dohromady se během prvních pěti měsíců roku 2012 propadly o 17 % (což ovšem není taková katastrofa, jak by se mohlo zdát – je jasné, že v období po vánočních svátcích prodeje klesnou), notebooky s cenou nad 700 amerických dolarů (zhruba 14 500 Kč bez DPH) šly dolů pouze o tři procenta. V rámci tohoto segmentu navíc ultrabooky získávají stále větší podíl: zatímco v lednu 2012 to bylo méně než 7 %, v květnu tohoto roku již ultrabooky, tedy velmi tenké a lehké notebooky s hardwarovou výbavou od Intelu, zabíraly 15 % segmentu.

Mezi notebooky s cenou nad 900 dolarů (cca 19 000 korun bez DPH) ultrabooky vyskočily dokonce na 39% podíl. Celá skupina notebooků s cenou nad 700 dolarů zvýšila svůj podíl na celkových prodejích z 12 % v roce 2011 na 14 % v prvních pěti měsících roku 2012.

 

MMF24

Ke zvyšujícím se prodejům nepochybně přispělo jednak uvedení architektury Intel Ivy Bridge, jednak postupné snižování průměrné ceny ultrabooků. Ta klesla z 927 dolarů na úplném začátku roku 2012 na 885 USD v květnu. To sice není úplně velký pokles, ale začínají se objevovat už i levnější modely s cenou okolo 700 dolarů a Intel prý doufá, že se do konce roku podaří srazit cenu nejlevnějších modelů se staršími procesory a hybridními disky místo SSD na 600 dolarů. Nějaké naděje navíc Intel (a Microsoft) vkládají i do systému Windows 8 a zařízení s dotykovými displeji, jako třeba chystaný Acer Aspire S7.

Zdroj: NPD Group / Nordic Hardware