Hlavní navigace

Pod kapotou iPadu: Apple A4

28. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme vám na ExtraNotebook přinesli informace o novince od Apple, tabletu iPad. Díky serveru Bright Side of News vám nyní můžeme prozradit něco více i o procesoru, který iPad používá, Apple A4. Ptáte se, od kdy Apple samo navrhuje procesory? V zásadě od té doby, co odkoupilo společnost P.A. Semi. Apple A4 však není od základů nový čip, spíše skládačka z částí navržených firmou ARM.

P.A. Semi se sice chtěla specializovat na vlastní úsporné procesory pro servery, avšak jeden z jejích zakladatelů, Dan Dobberpuhl, pracoval u Digital Equipment Company (DEC) mj. jako šéfinženýr na projektu StrongARM. P.A. Semi tak byla připravena přijmout úlohu, kterou pro ni měl Apple.

Apple A4 je System-on-Chip, tedy čip integrující procesor, grafické jádro, řadič operační paměti i řadič úložných zařízení a jiných sběrnic. Používá procesorové jádro je ARM Cortex-A9 MultiProcessing Core, na které spoléhají i Nvidia Tegra, Qualcomm Snapdragon a další konkurenti. Také jeho pracovní frekvence je stejná, 1 GHz (při této frekvenci totiž Cortex-A9 podává nejlepší kompromis mezi výkonem, spotřebou a fotogenicky vypadajícími specifikacemi). Pro srovnání, iPhone je vybaven procesorem od Samsungu (na bázi ARM) na 600 MHz. Také grafické jádro je dílem ARM, jedná se údajně o Mali řady 50, které je orientováno na nízkou cenu a spotřebu.

KL24

Není tedy těžké se dovtípit, že po stránce hardwarové lze těžko hovořit o revoluci. iPad ale těží ze široké nabídky aplikací vytvořených původně pro iPhone a elektronickým prodejem knih po způsobu iTunes.

Zdroj: Bright Side of News

Byl pro vás článek přínosný?