Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Cnews FM: Dva a půl roku s Windows 10. Jaké funkce se povedly a jaké ne? [podcast]. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 25. 3. 2018 12:22

    Kaz

    V nabídce Start Windows 10 mi strašně chybí seznam naposled používaných souborů (to, co je teď v průzkumníku jako "Rychlý přístup"). Bylo to rychlejší něž dnešní jumplisty na dlaždicích. Ty jsou sice fajn, ale je to zbytečný klik a navíc to nepodporují všechny aplikace). Kdyby to udělali jako samostatnou, interaktivní dlaždici, nebo dali možnost to přidat do levého menu, bylo by to fajn.

    Čistě dvoubarevné dlaždice bych nechtěl, v tom by se nedalo vyznat. Současný stav s barevnými, ale plochými
    dlaždicemi, mi vyhovuje. Lukáš podle mě myslel aplikace s ikonami, ze kterých Windows vygenerovaly dlaždici a to bývalo dost hnusné. Pokud vývojáři ikony neupraví, tak to vypadá strašně. Ale Office jsou případ, kdy to MS upravil a vypadají OK a zapadnou do konceptu.

    Pošta - kapitola sama pro sebe. Moc ji nepoužívám, jen na tabletu. Souhlasím s tím, co o ní psal Petr ve svém článku. Také bohužel pozoruji, že se mi hodně často po nějakých aktualizací rozdrbe nastavení. Sice jsem ještě nepřišel o účet, ale celkem běžně se mi přepne zobrazování do konverzací, zapnou podpisy atd.

    Edge skoro nepoužívám. Nejsem vůbec unesen z designu, který je nevýrazný, nepřehledný a nepřátelský, stejně jako pošta. Také se mi občas po updatu vyresetuje nastavení domovské stránky atd. A Fluent design to dorazil. Když má okno s Edge focus, tak skoro nejde rozeznat, která je aktivní záložka, jak mají všechny podobný odstín, který navíc díky moderní průhledností ovlivňuje, jaké okno je pod ním, což je fakt WTF (mrkněte třeba zde https://screenpresso.com/=WCkgg , druhý příklad, záložka s Oracle, kde prosvítá červená a to má Edge focus). Jak vůbec mohlo MS napadnou, aby vzhled aktivního okna ovlivnilo to, co je pod ním, to nechápu. Pak se velmi špatně orientuje. Ale je to moderní, což je přeci to hlavní.

    Obecně moderní aplikace, speciálně dodávané s Windows, až na výjimky beru jako velmi zjednodušené aplikace pro nenáročné uživatele. Nedá se tam většinou nic nastavit, neumí klávesové zkratky, nejsou díky designu přehledné. To nejsou aplikace pro člověka, který chce být produktivní. A bohužel to není ani pro ty nenáročné uživatele, protože, jak jsem psal, se to často při aktualizaci rozdrbe a je s tím jen starost :(

    Store - v principu mi nevadí, ani pro hry. Neberu ho jako Steam, ale jen čistě jako obchod, ne jako katalog. Nemusí se instalovat, je v systému, takže OK. Co mi ale vadí strašně je to, že tam není verze aplikace. Třeba nedávno vyšla nová Krita. Je to už ta verze ve Store nebo není? Je tam jen datum vydání, ale to je zřejmě? datum zařazení do Store, ne datum aktualizace. Proč tam sakra nedali verzi, které je jednoznačná, to nechápu.