Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Cnews FM: Za co vlastně dostal Google rekordní pokutu od EK? [podcast]. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 21. 7. 2018 9:19

    RedMaX

    Podivej, ono je to desne jednoduchy, musis udelat jedinou vec, sundat si ty fanouskovske klapky z oci, to je vsechno.

    Android za prve nevyvinul Google ale sice v pomerne ranne fazi vyvoje, ale koupil ho. Android byl v te dobe distribuovan pod nejakou jasne danou licenci a pro Google bylo v te dobe nejednodussi v te licenci pokracovat, protoze jinak by spoustu veci musel delat znovu. Ta licence ma jasne stanovana pravidla a diky te licenci doslo k rozsireni Androidu takovym zpusobem, ze se z nej stal monopol.

    Ostatni vyrobci meli sve OS, ale diky open-source licenci Androidu zjistili, ze je pro ne Android nejvyhodnejsi. Vyrobci tak podporili Google s Androidem a Google v Androidu pokracoval dal, pro vsechny to bylo vyhodne.

    Google do Androidu take pridal jednu vec, ktera uz pod tou puvodni licenci nebyla a to bylo ono pro vyrobce placene uloziste na stahovani a kupovani aplikaci. Zaroven zacal Google delat vsechno mozne pro to, aby aplikace sly do Androidu pridat mnohem obtizneji. Skoncilo to tak, ze dnes ma monopolni ale open-sourcovy Android, proti kteremu se vsak zadna zaloba nevede, v sobe integrovanu dulezitou monopolni closed-sourcovou soucast Google Play. A v tom je ten problem.

    Google nuti vyrobce a uzivatele tuto soucast pouzivat a nejen to. Google nuti vyrobce pribalovat ke Google Play dalsi soucasti aplikace, ktere se pohybuji v konkurencnim prostredi a sve alternativy maji. Dale Google nuti vyrobce pouzivat vyhradne na vsech telefonech pouze Google Android, pokud byt na jedinnem modelu telefonu pouzivaji Google Android s Google Play.

    Je to tak pruhledne a nezakonne, ze nechapu, jaktoze to Googlu tak dlouho prochazelo a EK si na ne doslapla az ted. Nejspis proto, ze Google je tak obri firma, ze se EK musela opravdu dobre pripravit, aby dokazala pravniky Googlu premoci a se zalobou uspet.

    Je to cele hodne spatne. Antimonopolni zakony totiz vubec nejsou vymyslem EU, ale uznava je cely svet od konce 2.svetove valky, aby se mimo jine nemohla opakovat hospodarska krize z doby 30. letech minulého století.

    Takze jeste jednou, u Microsoftu a Apple je cely OS closed-source a jejich obchody jsou prirozenou soucasti toho closed-source reseni, kazdy si muze vybrat, jestli to pouzije jako celek nebo ne. U Googlu je operacni system open-source a diky tomuto faktu se ten system stal nejrozsirenejsim, Google tohoto faktu zneuzil a nuti vyrobce, aby k tomuto open-source pribalovali jeho vlastni reseni closed-source a to obchod a dalsi aplikace od Googlu, cimz znemoznuje konkurenci.

    Google je tedy uspesny proto, ze nastavil pravidla jinak nez ostatni a tyto pravidla zacal porusovat. Chyba je naprosto jednoznacne na strane Google, nikdo ho nenutil, aby dal Android jako open-source. Mohli to co koupili prepsat a zavrit to, jenze to neudelali a ted zneuzivaji sveho postaveni.

    Google je zlo!!!