Hlavní navigace

Názor k článku Cnews FM: Za co vlastně dostal Google rekordní pokutu od EK? [podcast] od RedMaX - Jo aha, tak se to vysvetlilo. Ty proste...

  • 22. 7. 2018 13:26

    RedMaX

    Jo aha, tak se to vysvetlilo. Ty proste nerozumis tomu co to znamena open-source. Chytry jinak jsi a na Googlu take vyhledavat umis, tak jestli chces, dohledej a nastuduj.

    Zjednodusene: Open-source znamena, ze nechavas zdrojovej kod uplne volne bez jakyhkoli podminek nebo respektive presne s temi podminkami, ktere to open-source ujednani vyzaduje. Microsoft ani Apple nevyviji open-source, jejich programy a OS jsou uzavrene a z toho plynou dalsi jasne dane nalezitosti.
    Google vyviji Android jako open-source, ale pritom si tu licenci vysvetluje po svem, na coz proste nema v zadnem pravnim state narok.
    Nikdo nenutil Google vyvijet Android jako open-source, Google to udelal zcela dobrovolne. Proto ho vyrobci mohou libovolne pouzivat, aniz by jim z toho plynuly nejake zavazky smerem ke Googlu. Cely problem je v tom, ze narozdil od Androidu Gapps open-source nejsou, ale Google se snazi o svazani Gapps s Androidem, coz proste open-source licence nedovoluje. Proto se to Google snazil delat fikane, ale EK mu na to prisla a udelila mu zcela po pravu pokutu, aby uz to podruhe nezkousel. Snad si z toho vezme Google ponauceni.

    Ze je instalace Google Play pro vyrobce podminena instalaci Chrome je 100% realita. Na to maji vyrobci normalne s Googlem smlouvu a cast udelene pokuty je prave za to, ze EK toto Googlu dokazala!