Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Cnews FM: Za co vlastně dostal Google rekordní pokutu od EK? [podcast]. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 22. 7. 2018 14:50

    Tiktak (neregistrovaný)

    Tomuhle podcastu vyloženě ublížila jeho délka - protože to podstatné jste řekli na začátku a pak jste to zahalili do zmatečných úvah.
    Pokud google podmiňuje využívání svých služeb tím, aby daná firma neprodávala zařízení bez jeho služeb, jde v případě googlu opravdu o zneužívání postavení. To samé platí v případě balíčků. Jednoduše proto, že majorita lidí produkty googlu chce, takže pro výrobce telefonů byla volba mezi "být se všemi svými výrobky nepopulární pro masy", nebo souhlasit s podmínkami googlu a tedy zapomenout na specializované produkty. Tím se potlačila pestrost nabídky trhu, což se bere za poškozující pro uživatele.

    Apple nic podobného se svým softwarem nedělá, protože hej, on si hraje jen na své uzavřené platformě. Těžko budete vyčítat firmě obalování svých zákazníků do iluzorní bubliny, když je to její neskrývaná strategie a marketingové heslo.
    Jistě, můžou se v budoucnu najít třeba nějaké nekalé praktiky ohledně chování ke svým subdodavatelům (např. podmínit odebírání displejů tím, že subdodavatel nesmí prodávat displeje nikomu jinému) - a teprve pak by šlo spekulovat o paralele Apple vs subdodavatel/Google vs výrobce telefonu.

    Jo a výše pokuty je v pořádku, odpovídá běžně přijaté (pošahané) normě "my vám poskytneme neopodstatněné daňové slevy a na oplátku vás neopodstatněně podojíme na náhodných pokutách".
    Až se státy konečně dokáží vystříhat z daňových pobídek, stanou se podobné pokuty nesmyslné. Do té doby ale jde jen o udržování rovnováhy...