Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Podíl Windows 7 roste velice rychle. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 1. 12. 2009 18:00

    Tomáš Mariančík (neregistrovaný)

    Při reinstalování systému není třeba kupovat nový systém. OEM verze pouze přestane fungovat při výměně hardwaru (základní desky), kdy bude třeba zakoupit novou licenci, na v podstatě jiný počítač (kromě případů, kdy se například hardware pokazí). Pokud ale někdo má peníze na to, aby měnil hardware co několik měsíců, tak pak musí mít peníze i na operační systém, respektive jeho krabicovou verzi.

    Nebo snad lidi kradou i hardware? Když někdo má dostatek peněz na koupi počítače, tak musí mít dostatek i na operační systém, který je de facto taky součástí počítačů, neboť by bez něj nebyly moc užitečné. Nevychází peníze na rychlou grafickou kartu? Tak se bude muset buď ještě chvíli šetřit nebo použít levnější alternativu, ale přece to neznamená, že ji daná osoba může ukrást.

    Stejně tak Windows - je to jen jedna z dalších komponent, zahrnutá do celkové ceny počítače. Nevychází rozpočet na operační systém? Tak se buď budu muset uskrovnit v ostatních komponentách a vybrat například slabší grafickou kartu a méně paměti, aby vyšly peníze i na Win7 nebo kupříkladu použít bezplatnou alternativu, jako GNU/Linux (některým zajisté vyhovuje i když mají dostatek financí na Win7).

    Operační systém a další software by neměl být vnímán jako něco nehmotného, co si lze libovolně kopírovat, ale podobně jako hardware za nedílnou součást počítače, za kterou je třeba zaplatit, popřípadě vyměnit jednotlivé komponenty za levnější kusy, aby se celá sestava vlezla do daného rozpočtu, popřípadě použít bezplatné (ne nutně horší) varianty (freeware programy, Opensource...). Nedostatek financí rozhodně neznamená, že si Windows 7 někdo prostě a bezúhonně ukradne, stejně jako neukradne hardware za 35000 Kč, jen proto, že na něj nemá. Když si něco nemůžu finančně dovolit, tak to prostě mít nebudu a budu se muset spokojit s cenově přijatelnější alternativou. Nebo si snad někdo myslí, že má právo bezplatně vlastnit 2 Ferrari, soukromý vrtulník a tryskáč, palác místo domu a osobní služebnictvo?