Hlavní navigace

Názor k článku Podíl Windows 7 roste velice rychle od Tomáš Mariančík - Říkejte si co chcete, ale krádež nijak neobhájíte....

  • 2. 12. 2009 15:42

    Tomáš Mariančík (neregistrovaný)

    Říkejte si co chcete, ale krádež nijak neobhájíte. Pokud někdo na Windows 7 nemá peníze, tak ať ho nemá vůbec a použije třeba operační systém Linux, který je zdarma. Vlastnit Windows není nutnost, když existuje řada bezplatných alternativ a tedy i nízké platy nedávají nikomu právo sprostě krást (v podstatě tvrdíte: jí jsem okrádán tak budu okrádat. Tuto metodu oko za oko praktikovali možná někde ve středověku, či ještě dále v minulosti, ale my máme 21. století). Mají tedy ty řady údajně platově okrádaných lidí právo ukrást Ferrari a drahou elektroniku z obchodu? Ne nemají. Když prostě na něco nemám peníze, tak to nebudu mít. Nechápu co je na tom k nepochopení.

    Ano, okopírování jakéhokoliv výrobku je krádež. Stejně jako zmíněné Porsche tak Windows 7 se nezvaly jen tak odnikud, náhodným poskládáním materiálu někde v továrně. Celá řada lidí pracovala na jejich vývoji a návrhu i několik, let, a takové zkopírování je pak krádeží jejich nápadů, myšlenek a další intelektuální práce. Ano, pracovat se totiž dá hlavou, nejen někde manuálně, což řada lidí také nechápe (a pak, proč jsou nízké platy...), a to mají být tito lidé co software (a nejen ten) vyvíjejí o hladu bez peněz? Když za svou práci vyžadují honorář, tak jim jej buď dám, nebo najdu jiný produkt, není na tom nic složitého.

    Zmíněným citátem se ohání řada lidí, ale rád bych viděl důvěryhodný zdroj, kde něco takového opravdu prohlásil. A i kdyby něco takového řekl, neznamená to, že mají uživatele dovoleno krást, pouze že to pro Microsoft může být z tržního hlediska o něco výhodnější. Naštěstí však existuje řada lidí, která za software zaplatí, díky čemuž ještě řada firem produkující výborný software (nejenom Microsoft) nezkrachovala. Bohužel někteří se na těchto poctivých jenom přiživují a nejsou nic jiného než zloději. Prolomená Windows si klidně používejte, ale s někým kdo krade se dál bavit nebudu.