Hlavní navigace

Podívejte se, jak je Země malá. Virtuální 3D mapa vás provede Mléčnou dráhou

15. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V katalogu Chrome Experiments se objevují zajímavé aplikace a vizualizace využívající nová rozhraní a webové standardy. Nedávno se v něm objevila mapa 100 000 Stars, která zobrazuje sto tisíc nám nejbližších hvězd, ale v malém měřítku také celý zbytek naší galaxie.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Při modelování vesmírné mapy byla použita data od vesmírných agentur NASA a ESA, ale i z jiných zdrojů. Vizualizaci pak vytvořili vesmírní nadšenci pracující přímo v Googlu. Jak sami uvádějí, rozhodně není 100% přesná, však také obsahuje popis pouhých 87 hvězd. Výborně ale slouží pro uvědomění si, jak je celá Sluneční soustava prťavá ve srovnání s celou Mléčnou dráhou. A ta přitom je také jen jednou z miliard galaxií.

Mapka ale rovněž funguje jako demonstrace technologií WebGL, CSS3D nebo Web Audio. Proto není třeba instalovat žádný doplněk jako Flash Player, vše běží přímo v prohlížeči. A přestože se jedná o experiment pro Chrome, běží ve všech prohlížečích s WebGL, zatím se však jedná o experimentální funkci ve Firefoxu, Opeře a Safari. Internet Explorer si s WebGL neporadí, a to ani v 10. verzi.

 

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?