Hlavní navigace

Podívejte se, kdo se připojuje přes vaší Wi-Fi

30. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zjistit, jaké počítače jsou aktuálně připojeny (či byly připojeny) k síti, je zpravidla možné v administračním rozhraní routeru. Co ale dělat v případech, kdy se k administraci nedostanete – například pokud jste zapomněli či neznáte heslo, nebo jste připojeni k veřejné Wi-Fi síti? Nirsoft Wireless Network Watcher řeší tento problém rychle a na jedno kliknutí.

Po spuštění začne program analyzovat síť, ke které je počítač připojen bezdrátovým adaptérem, a vytvoří seznam zařízení s IP a MAC adresami. U každého připojeného zařízení dále zobrazí jeho síťový název, typ a výrobce adaptéru, přes který je připojeno.

Dvojitým kliknutím na řádek se otevře dialogové okno, ze kterého lze kopírovat technické podrobnosti týkající se zařízení (například MAC adresu).

V kontextovém menu pak najdete další funkce – například můžete zkopírovat celý řádek do schránky, exportovat seznam připojených zařízení do HTML/XML/CSV/textového souboru, nebo kopírovat seznam do schránky a potom vložit do Excelu či jiného tabulkového procesoru.

Pokud se z nějakého důvodu nedočkáte výsledků, můžete se pokusit ručně zvolit správný síťový adaptér – to provedete stisknutím klávesy F9 (nebo přes menu Options-Advanced Options), kde následně vyberete odpovídající síťovou kartu.

V nabídce Options najdete další dvě zajímavé funkce. Background scan provádí opakované automatické skenování sítě. V kombinaci s volbou Beep On New Device se pak můžete nechat upozornit zvukovým signálem v případě, že se v síti objeví nové zařízení (tj. například jestliže se někdo připojí k vaší Wi-Fi).

Jak je pro produkty z dílny Nirosft zvykem, lze stáhnout jak klasický instalátor (instalační program pak vytvoří zástupce v nabídce Start-Programy), tak i verzi nevyžadující instalaci (tu stačí jen rozbalit a spustit WNetWatcher.exe). Jazykové balíčky, mezi kterými nechybí ani čeština, je možné stáhnout samostatně na webu produktu. Nespornou výhodou je fakt, že Wireless Network Watcher je k dispozici jako freeware, tedy zcela zdarma.

KL24

Systémové požadavky a omezení

  • Funguje pod Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003/2008, Windows Vista a Windows 7.
  • Může skenovat pouze bezdrátovou síť, ke které jste právě připojeni. Nelze skenovat další bezdrátové sítě.

Ačkoli je tento nástroj primárně určen pro bezdrátové sítě, můžete ho použít i ke skenování malé LAN.

Byl pro vás článek přínosný?