Hlavní navigace

Podívejte se na úžasnou fotku pořízenou přímo z povrchu Marsu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Planetární sonda Opportunity, která spolu se svým dvojčetem Spirit už 8,5 roku brázdí povrchem Marsu (původní plán byl 3 měsíce!), zaslala na zemi sérii 817 fotografií, ze kterých pak lidé na Conellově univerzitě vytvořili obrovské 360° panorama. Snímky pocházejí z doby od 21. prosince 2011 do 8. května 2012 z okolí Greeley Haven u kráteru Endeavour.

Snímky jsou ve falešných barvách, aby vynikly různé druhy materiálů na povrchu. Původní data byla snímána ve spektru 753 nm (blízko infračervených barev), 535 nm (zelená) a 432 nm (fialová). Celou fotografii si můžete stáhnout na jpl.nasa.gov. K dispozici je soubor JPEG (13,79 MB) a bezztrátový TIF (553,1 MB), obojí v rozlišení 184 Mpx (23 096 × 7 981 px). Web je ale dost přetížený, takže se k němu spíš nedostanete.

Mars Opportunity panorama
Panorama z Marsu, foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.

Druhou možností je stránka nasatech.net/greeleypan. Pokud máte nainstalován Java Runtime, můžete si celou fotografii prohlédnout přímo na webu, a to rovnou uvnitř kruhu, takže se můžete otáčet do stran, přibližovat, pustit si prezentaci atd.

Na fotce si můžete všimnout spousty solárních panelů a dalších částí povrchu Opportunity, stopy pásů, které na planetě vozítko zanechalo, a hlavně širokou pustinu prostou jakéhokoliv života (alespoň pokud víme).

 

Zdroj: NASA