Hlavní navigace

Podívejte se na virtuální plochy a centrum notifikací z Windows 9 v akci

15. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úniky se množí a vy máte možnost se podívat na další novinky, které byly natočeny v raném sestavení Windows 9 (build 9834). První video předvádí virtuální plochy, které byly snem pokročilých uživatelů celé roky. Je jim vyhrazeno jedno z nových tlačítek na hlavním panelu.

Přidávání a odebírání ploch je maximálně jednoduché, vše zařídíte klepnutím. Programy z ostatních ploch na hlavním panelu uvidíte vždycky. Momentálně nejsou zvýrazněny tak, jak to známe z Windows 7 a novějších, pouze pod ikonami spuštění symbolizuje užší pruh. Klepnutím se dostanete na kýženou plochu, kde se otevřený program nachází.

Video odhaluje ještě nové prostředí pro přehled nad otevřenými okny. Není jasné, jestli nahradí nabídku dostupnou pod klávesovou zkratkou Alt+Tab. Můžete v něm každopádně zavírat okna klepnutím na křížek. Prozatím se nezdá, že by funkce byla výrazně limitovaná, v ukázce si všimněte vysokého počtu virtuálních ploch.

 

Podívat se můžete též na centrum oznámení v akci. Překvapení video nepřináší, ukazuje centrum v takové podobě, jakou jste si pravděpodobně představovali. Oznámení se budou seskupovat podle typu aplikace. Microsoft konečně dotáhne do konce systém notifikací, jenž prvně zabudoval do Windows 8.

Zdá se, že operační systém bude sám o sobě notifikace ke komunikaci využívat častěji, viz např. oznámení o tom, že teď už je možné bezpečně odebrat externí paměťové médium. O tom nás ještě Windows 8.1 informují prostřednictvím bubliny vedle hodin. Od archaického stylu oznámení ale Microsoft zřejmě aspoň částečně upustí. Bylo na čase.

CS24

Zdroj: WinFuture 1 | 2