Hlavní navigace

Nejrychlejší internet mají v Singapuru. Česko je až v páté desítce

14. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma Ookla, provozovatel nejznámějšího měřiče rychlosti připojení, spustila novou službu Speedtest Global Index. Každý měsíc ukáže, jaké průměrné rychlosti internetu (pevného i mobilního) najdeme v různých zemích světa.

První zveřejněný žebříček ukazuje jasnou dominanciAsie. Pevnému připojení vládne Singapur, kde Speedtest naměřil v průměru 154 Mb/s. Následuje Jižní Korea (126 Mb/s) a Hongkong (117 Mb/s). Slovensko je s 36 Mb/s až 34., Česko s 33 Mb/s pak 43. Na chvostu žebříčku jsou Libanon, Libye a Venezuela s rychlostmi pod 4 Mb/s.

U mobilního připojení vede Norsko (53 Mb/s) před Nizozemskem (47 Mb/s) a Maďarskem (46 Mb/s). Česko je na 23. místě (31 Mb/s), Slovensko 39. (26 Mb/s). Tabulku uzavírají Kostarika a Irák s rychlostmi pod 4 Mb/s.

MMF24

Rychlosti pevného a mobilního internetu podle SpeedTestu (červenec 2017) Rychlosti pevného a mobilního internetu podle SpeedTestu (červenec 2017)

Jsou čísla spolehlivá? Ano i ne. Speedtest má sice velkou uživatelskou základnu, ale aktivně jej využívají pouze ti, kteří si chtějí připojení z nějakého důvodu změřit. To nemusí být reprezentativní vzorek celého národa. Vy si můžete rychlost připojení otestovat také, máte k tomu dispozici speedtest přímo u nás na webu.

Společnost Akamai provozující stejnojmenné CDN měří rychlosti připojení také, avšak při běžném provozu bez aktivního vynucení uživatelem. Ten ani nemusí vědět, že se mu nějaká webová služba načetla díky serverům Akamaie. Vzorek je proto větší a snad i přesnější. Podle Akamaie je Česko s průměrnou rychlostí 16,9 Mb/s na 14. místě na světě. Mobilní připojení podle stejného zdroje má průměrnou rychlost jen 7,4 Mb/s.