Hlavní navigace

„Nemáme dost kabelu“. Podmořská konektivita ke království Tonga je opravena, na ostatní ostrovy ale nezbylo

23. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tichomořský stát Tonga má opět konektivitu se světem pomocí podpořského kabelu. Spojení přerušil výbuch sopky Ha’apai a následném tsunami v polovině ledna a od té doby se ostrovy spoléhaly jen na satelit. Některé vzdálenější ostrovy ale ještě připojené nejsou, důvodem je i nedostatek kabelu.

Opravárenské lodi Reliance trvalo 20 dní, než nahradila 92 kilometrů poškozeného podmořského optického kabelu, který spojuje hlavní ostrov Tongatapu s Fidži a dalšími mezinárodními sítěmi. Ke zprovoznění hlavního kabelu došlo včera, jak oznámil místní operátor Digicel. Ten patří australské telekomunikační společnosti Telstra Corp.

Reliance (pod tímto jménem ale existuje více plavidel) je loď uzpůsobená na pokládku podmořských kabelů plující pod vlajkou Marshallových ostrovů. Má výtlak 10301 tun, délku 139 metrů a postavena byla v roce 2001.

RELIANCE Loď Reliance (zdroj: Marine Traffic)

Hlavní podmořský kabel byl opraven po pěti týdnech od poškození. Na řadě je ještě kabel spojující Tongatapu s dalšími odlehlými ostrovy tohoto tichomořského království. Ředitel Tonga Cable (společnosti, která tento podmořský kabel provozuje) oznámil, že na další opravy už nemají dostatek kabelu.

ICTS24

Už na opravu hlavní trasy jim vypomáhaly dodávky od jiných telekomunikačních společností. Království Tonga čítá asi 177 malých ostrovů, na kterých žije okolo sta tisíc obyvatel. Generální ředitel operátora Digicel v prohlášení uvedl, že společnost se zaměří na optimalizaci sítě, aby se lépe připravila na budoucí katastrofické události.

zdroj: Reuters

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.