Hlavní navigace

Názor k článku Podoba Radeonu RX Vega odhalena. Chlazení vzduchem, tachometr z Fury a stříbrný design od Gildor - Jsem opravdu zvědavý na výkon.Osobně bych tipoval, že...

  • 17. 3. 2017 23:42

    Gildor

    Jsem opravdu zvědavý na výkon.
    Osobně bych tipoval, že reálný výkon ve hrách může být tak někde mezi 1080 a 1080 Ti, s tím že by AMD v takovém případě mělo dát cenu max. jakou mají teď po zlevnění 1080, aby se ta karta opravdu prosadila. Ale to samozřejmě jen tak hádám.

    Každopádně myslím, že s grafikama to bude mít AMD o dost těžší než s procesorama, čistě díky tomu, jak moc se nvidii povedl Pascal.
    U procesorů Intel horko těžko navyšuje výkon po procentech už tak od Ivy Bridge a díky tomu mělo AMD čas ho technologicky dohnat. U grafik je samozřejmě vývoj obecně rychlejší, ale pokud by byl výkonostní skok mezi 9xx a 10xx generací na úrovni skoku z 7xx na 9xx, nebo z 6xx na 7xx, tak by se nvidia mohla teď třást. Ale Pascal podle mě překonal očekávání a dostal výkon na další "lvl", taky se osvědčil z pohledu optimalizací na hry atd, takže i pokud Vega bude objektivně hodně dobrá, nebude to mít lehké.
    Specielně, když teď po nvidia logicky poměrně významně zlevnila, o 15-20% u 1070 a 1080 a dokonce o 40% shodila Titan (=1080ti), čímž se evidentně pojistila, aby se neopakoval scénář Ryzenu, který nabízí výkon srovnatelný s Broadwell-E za nesrovnatelně nižší cenu. Tady bych řekl můžeme hodně poděkovat AMD, protože nebýt přicházející Vegy, tak by tipuju byla 1080Ti tak klidně o 200 dolarů dražší.
    No takže i když třeba Vega bude stejně výkonná jako 1080 Ti, tak ji AMD určitě nemůže prodávat za až tak výrazně nižší cenu, specielně v jeho aktuální finanční situaci. A kvůli tomu tu nebude ani ten markteringovej efekt, jako mají u Ryzenu R7 modely. Protože jak se zdá, tak R5 a R3 nebudou mít až tak moc lepší poměr cena/výkon, než Kaby Lake, a u R3 je otázka jestli to vůbec bude lepší, ale určitě je marketingově potáhne R7, kde prostě testy srovnávající 1800X za 15tis. a 6900K za 30tis. jsou opravdu do očí bijící a už myslím udělaly Ryzenu požadované renomé. V případě grafik bude naopak AMD muset tvrdě bojovat o pozici každého modelu.

    Tímhle vším nechci říct, že Vega nebude mít úspěch, nebo dokonce že se nepovede teochnologicky. Jen že aby se komenčeně hodně prosadila, bude muset buď překonat 1080Ti a stát se jednočipovým králem (moc tomu nevěřím, ale v takovém případě by pak ani nemusela tak bojovat cenou), a nebo jak já spíše odhaduji ten výkon až tak extrémní nebude, a tím pádem bude muset nabídnout znatelně lepší poměr cena/výkon, aby se opravdu prosadila masově a přinesla AMD to, co si od ní nejspíš slibují.