Hlavní navigace

Názor k článku Podoba Radeonu RX Vega odhalena. Chlazení vzduchem, tachometr z Fury a stříbrný design od Maudit - No a jakym principem funguje? Je tam malej...

  • 18. 3. 2017 20:05

    Maudit (neregistrovaný)

    No a jakym principem funguje? Je tam malej krecek co beha v kolecku a tim vyrabi proud? Nebo co tim chcete rict? :D A jaky je rozdil mezi GDDR5, 5X, 6 a HBM/2? Je to jen pamet s nejakou propustnosti, sirkou sbernice a prodlevou (dobou cteni/zapisu). Jak ukazala GTX1080Ti, je i GDDR5X schopna dat stejnou propustnost, jako HBM. Ale ma jednu hlavni vyhodu - mnohem mensi latence (kvuli mnohem vyssi frekvenci). To je mimochodem dovud, proc se HBM zacina prosazovat az ted - protoze konecne dosahuje rozumnych latenci (i kdyz na DDR5X jeste nema). Vubec nepochybuju o tom, ze Nvidia prejde na HBM v dobe, kdy se to bude hodit k jeji architekture. GCN od AMD ma mnohem nizsi takty, nez Maxwell/Pascal architektury. Pak nizsi takty u HBM tak nevadi (kdyz zvladnou dobre prefetch atd.). Ale u Nvidie, ktera se s Pascalem dotahuje ke 2GHz proste 1GHz HBM pameti nedavaji smysl.

    Co se tyce kvality obrazu, tak Nvidia podporovala HDR ve hrach a 12bitovy vystup mnohem driv, nez AMD, uz v Maxwellu (a jak se ukazuje v rosireni Dolby Vision, je o to zajem).

    O co ze bude mit Vega spotrebu nad 300W, spis 350W :)