Hlavní navigace

Podpora oblíbeného prohlížeče Mozilla Firefox 3.6 definitivně končí v úterý

23. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhledem ke stále relativně vysoké používanosti Firefoxu 3.6 v České republice vás znovu (a tentokrát opravdu naposledy) upozorníme na konec životnosti tohoto produktu. Světlo světa spatřil v lednu 2010, což je více než dva roky nazpět. Jeho nástupce v podobě čtvrté řady vyšel o rok později, a sice v březnu 2011. Poté se zkrátil vývojový cyklus, takže pokračovatelé nové generace prohlížeče od té doby vychází co šest týdnů, zatímco stařičký Firefox 3.6 mezitím plnil úlohu dlouhodobě podporovaného konzervativního produktu, který tu byl pro firmy a uživatele, kterým se nová móda nezalíbila.

Tip: Používáte Firefox 3.6? Vaše instalace bude automaticky převedena na novou řadu

Ohnivá liška třetí generace nám donedávna připomínala, jak prohlížeče vypadaly dříve. Aktuální Firefox už se samozřejmě podřídil novým trendům, s nimiž se vytasil Google Chrome. Jen si to porovnejte. Takto vypadal Firefox 3.6:

A takhle vypadá aktuálně generace Firefoxu, o nějaké dva roky později:

Ze starého Firefoxu 3.6 se oficiálně stává muzejní kousek. Podpora mu definitivně skončí v úterý, tedy již zítra. Od té doby nečekejte žádné aktualizace. Mozilla stávající uživatele ještě vybídne k přechodu na novější řadu, nakonec staré instalace převede automaticky. Výjimkou budou uživatelé Windows 2000 a Windows XP bez Servisního balíčku a s prvním Servisním balíčkem. Podpora pro tyto systémy rovněž skončí; zítra vyjde Firefox 12, který bude poslední, třináctá řada pak staré operační systémy usekne. Tedy, iskpéčkářům stačí nainstalovat poslední Service Pack.

 

KL24

Pokud se chcete vyhnout krátkému vývojovému cyklu, stáhněte si Firefox 10 ESR. Ten vám bude přes půl roku nabízet čistě bezpečnostní a jiné servisní aktualizace, zachová přitom stávající prostředí a funkcionalitu netknutou. Mozilla sama doporučuje běžným uživatelům používat standardní edici ohnivé lišky. Již již bylo řečeno, dnes jde o Firefox 11, který bude ovšem zítra nahrazen dvanáctou řadou. Pokud tedy patříte k posledním mohykánům, stahujte:

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?