Hlavní navigace

Pokud nezabezpečíte Wi-Fi, hrozí vám soud

18. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Německu se rozjela zajímavá kauza. Nejvyšší spolkový soud uložil pokutu 100 eur majiteli nezabezpečené Wi-Fi sítě, která sloužila pro sdílení autorsky chráněných dat. Žalovanému se ale podařilo dosvědčit, že v době incidentu byl na dovolené, takže se nelegální činosti nedopustil on sám. Soud jej nakonec obvinil z napomáhání. Majitel totiž nezměnil standardní přístup do routeru nastavený výrobcem. Pachateli tedy stačilo znát SSID sítě, podle něhož jde často poznat, o jaký typ routeru se jedná. Případně zkoušel tradiční kombinace jméno/heslo jako admin@admin apod.

I když je pokuta nízká, vznikl precedent, podle kterého se mohou řídit další podobné případy. Opravdu je na vlastníkovi sítě, aby sjednal maximální bezpečnost a neprůstřelnost? A co se považuje za zabezpečený přístup nebo heslo? A co veřejné sítě, které nabízí různé podniky a města, taky jsou zodpovědny za chování uživatelů, kteří se k nim dočasně připojí?

Pokud doma používáte ochranu WPA2 se skrytým SSID a s povolenými jen určitými MAC adresami, chybu neuděláte. Ale v Německu jsou na bezpečnost Wi-Fi zvlášt citliví, vždyť se tam řešil i ten známý případ s Google Street View Car.

Zdroj: BBC, Juris Bundesgerichtshof