Hlavní navigace

Politici žádají Elona Muska, aby zaslal terminály Starlink do království Tonga postiženého výbuchem sopky

21. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: U.S. Air Force
Výbuch sopky Ha'apai poškodil minulý týden podmořský kabel a odřízl souostroví Tonga od internetu. Oprava má trvat týdny. Novozélandský politik nyní žádá Elona Muska, aby poskytnul ostrovům konektivitu prostřednictvím satelitního Starlinku.

Království Tonga je připojené podmořským optickým kabelem o délce asi 800 km k ostrovům Fidži, odtud vedou kabely do Austrálie i Severní Ameriky. Kabel byl položen v roce 2013 a financován Světovou bankou. Druhý kabel vedoucí k dalším menším ostrovům poškozen zřejmě nebyl.

Erupce sopky se odehrála zhruba 60 km od ostrova, vyvolala vlnu tsunami o výšce asi jeden metr a k poškození kabelu podle prvních zpráv došlo zhruba 40 km od pobřeží. Loď s potřebným vybavením k opravě kabelu se již připravuje k vyplutí (bude vyrážet z Papuy – Nové Guinei), ale dorazit na místo má nejdříve začátkem února. Oprava má trvat týdny.

Poškozený kabel Tonga Poškozený kabel připojující ostrov Tonga

Novozélandský politik Shane Reti veřejně požádal Elona Muska o poskytnutí připojení k internetu pro ostrovy postižené erupcí vulkánu. Tonga je samostatné království, byť s Novým Zélandem jako blízkou velkou zemí úzce spolupracují.

Shane Reti žádá Elona Muska o poskytnurí konektivity pro království Tonga Shane Reti žádá Elona Muska o poskytnurí konektivity pro království Tonga

Musk odpověděl „Could people from Tonga let us know if it is important for Spacex to send over Starlink terminals“, tedy jinými slovy by žádost o satelitní terminály zřejmě rád slyšel přímo od obyvatel Tongy. Bylo by prý těžké poskytnout konektivitu z důvodu stále ještě malého počtu satelitů. Musk dále sdělil, že v oblasti již operují jiné satelity.

Elon Musk: „This is a hard thing for us to do right now, as we don’t have enough satellites with laser links and there are already geo sats that serve the Tonga region. That is why I’m asking for clear confirmation.“

Je to pro nás v současné době obtížné, protože nemáme dostatek satelitů s laserovým spojením a v regionu Tonga již existují geosatelity. Proto žádám o jasné potvrzení.

Starlink zatím není přístupný pro všechny země. Obyvatelé Česka se dočkali minulý rok a Slováci letos. Království Tonga čítá asi 177 malých ostrovů, na kterých žije okolo sta tisíc obyvatel.

Politik Shane Reti si však Muskovu odpověď vyložil zřejmě jinak:

KL24

https://twitter.com/DrShaneRetiMP/status/1484438925943111680

zdroj: Reuters, Elon Musk

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.