Hlavní navigace

Polovina Čechů používá mobil během řízení auta. Většina volá, velká část také píše SMS

29. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

I když je držení mobilu za jízdy trestáno dvěma body a až tisícikorunovou pokutou, tuto výstrahu ignoruje 47 % Čechů. Zjistil to průzkum SazkaMobilu. Nejčastěji lidé za jízdy telefonují (93 % dotázaných), nastavují navigaci (48 %) nebo píšou SMS (42 %). Menší podíl mají přehrávání hudby (17 %), používání foťáku (16 %), sociální sítě (13 %), surfování na webu nebo e-maily (12 %).

Mobil během řízení používá 47 % Čechů
Mobil během řízení používá 47 % Čechů

Pokutu za držení mobilu za jízdy už dostal každý pětadvacátý řidič, v 80 % šlo o muže. Z dotazovaných řidičů si 35 % myslí, že používání mobilu za jízdy je nebezpečné, 55 % z nich považují za bezpečné řešení použití handsfree a zbytek respondentů nevidí v mobilech za volantem žádné riziko.

 

Odhady Besipu zní jinak. Psaní SMS za jízdy zvyšuje pravděpodobnost nehody 23×. Riziko je prý až třikrát vyšší než u řidičů pod vlivem alkoholu. Trojnásobně zvyšuje riziko nehody vyhledávání telefonního čísla a o 30 % samotný hovor.

Znalosti řidičům nechybí, dobře vědí, že mobil za volant nepatří, obecně přitom podceňují bezpečnostní rizika spojená s jeho používáním za jízdy. Mě osobně překvapilo například zjištění, že telefon během řízení využívá celých 47 % respondentů. Každý druhý řidič tak dobrovolně tříští svou pozornost mezi sledování silničního provozu a ovládání telefonu,“ uvádí Jan Schmiedhammer, ředitel SazkaMobilu.

Zdroj: TZ Sazka