Hlavní navigace

Popbook: nový standard notebooku pro běžné uživatele musí splňovat přísná kritéria

1. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ultrabooky jsou za zenitem. To si alespoň myslí konsorcium firem čítající značky Acer, Asus, HP, Lenovo a Toshiba. Společně proto hodlají zavést nový standard, jež má označovat notebooky pro obyčejné lidi. Ponese označení Popbook.

CS24

Nebude už potřeba číst testy a recenze, samotná nálepka Popbook bude dostatečnou zárukou toho, že notebook je vhodný pro nenáročné uživatele, kterým stačí být neustále na Facebooku, občas přeposlat řetězové maily a sem tam mrknout do diskuze na Novinkách. Aby notebook mohl získat certifikaci Popbook, musí stejně jako v případě Ultrabooku splňovat určitá kritéria.

img_4087 Takto vypadá špičkový Ultrabook. Popbook se od něj bude zásadně lišit
  • Jelikož SSD je až moc rychlé a ostatní hardware jej brzdí, může být použit pouze 2,5" plotnový disk.
  • Pro Popbook bude povinná optická DVD mechanika. Hudební soubory a filmy by totiž příliš zaplňovaly kapacitu disku.
  • Displej nesmí znevýhodňovat lidi se špatným zrakem, takže nejvyšší povolené rozlišení činí 1366 × 768 px.
  • Bezpečnost je jedním z hlavních kritérií, předinstalovaná Windows proto musí obsahovat alespoň dva antivirové programy, z nichž jeden by měl být McAfee.
  • Šasi se doporučuje lesklé a plastové, neboť hliník láká nenechavce ke krádeži.
  • Notebook nesmí být zcela tichý, neboť ani to není bezpečné. Podobně jako auta, jejichž motor byste neslyšeli. Ventilátory se proto musí roztočit současně s otevřením víka displeje.
popbook-logo Takto má vypadat logo nástupce ultrabooků

„Plány výrobců okolo Popbooku pro obyčejné lidi se líbí i Evropské komisi, která by mohla doporučit Popbook jako oficiální učební pomůcku a pokud vše půjde podle plánů, první Popbooky se dostanou do škol v roce 2019“ řekl Paul Slowdoe z PR agentury Broke&Schwortz, která má marketing Popbooků na starosti. Výhodou nového standardu je hlavně to, že je s ním již nyní kompatibilní řada přístrojů na trhu.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.