Hlavní navigace

Populární bezpečnostní aplikace Virus Shield pro Android je jen podvodem

9. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Většina současných podvodných aplikací je šířena skrze neoficiální obchody a svým majitelům vydělává skrze podvodné reklamy nebo těžbu virtuálních měn. Poslední počin šikovného vývojáře ale jistě překvapí svou drzostí – celý podvod je daleko hlubší a překvapivý především z pohledu samotného Googlu a jeho Play Storu.

Přibližně před týdnem se v něm objevila aplikace slibující ochranu před závadnými aplikacemi. Novinka v podobě Virus Shieldu slibuje v reálném čase provádět kontrolu celého operačního systému, všech aplikací, datové struktury a všech médií, a to s velmi nízkými nároky na výkon a výdrž baterie.

 Virus Shield pro Android je podvod

Zní to opravdu hezky a spolu s cenou stanovenou na 3,99 USD a obsluhou skrze jedno tlačítko se dalo čekat, že aplikace půjde opravdu na odbyt. A přesně tak se i stalo. Za několik málo dní ohlásilo počítadlo 10 000 stažení a aplikace s hodnocením 4,5 hvězdičky se dostala na přední příčku žebříčku.

Virus Shield pro Android je podvod

Kde že je tedy problém? Aplikace je zcela podvodná, a to ne ve smyslu, že by neměla spolehlivou virovou databázi nebo že by přeci jen zahlcovala uživatele reklamami. Aplikace je podvodná, protože vlastně nedělá vůbec nic. Jedinou její funkcí je po kliknutí změnit tlačítka s křížkem na tlačítko s fajfkou. To je opravdu vše.

 

Server Android Police zašel při kontrole až tak daleko, že dekompiloval celý zdrojový kód aplikace a umístil jej na server GitHub (odkaz na celý Java kód). Nemusíte být zrovna programátor, aby vám došlo, že podobný zdrojový kód asi těžko bude skenovat celý mobilní telefon a starat se o jakoukoliv ochranu. Je tedy více než zřejmé, že celá tato aplikace byla od začátku opravdu dobře připraveným podvodem.

Několik pěkných recenzí, jež aplikaci chválily a dávaly o ní vědět pak, musel autor programu zcela jistě falšovat také. Možná se ptáte, jak podobným případům předejít. Bohužel zde neexistuje jednoduchá odpověď. Povaha samotného Play Storu, jež je široce otevřen nejen pro koncové uživatele, ale i pro vývojáře, dává právě podobným případům opravdu jednoduchou cestu.

KL24

I když se mnoho skupin, jako právě Android Police, snaží těmto podvodům předcházet a na podobné aplikace upozorňuje i skrze sociální sítě, není možné jim zcela předcházet. Aplikace byla již z nabídky Play Storu samozřejmě stažena, zarážející je ale samotný fakt, že mohlo vše zajít až tak daleko. První pozice ve výpisech, deset tisíc stažení a to vše u placené aplikace, kde si tak její vývojář přišel na opravdu slušný balík. 

Zdroj: Android Police

Byl pro vás článek přínosný?